Pilih satu Halaman

Newsroom / Announcements / MAVCOM Terus Fokus Melindungi Pengguna Penerbangan

MAVCOM Terus Fokus Melindungi Pengguna Penerbangan

13 Mac, 2018

MAVCOM Terus Fokus Melindungi Pengguna Penerbangan
99.7 peratus aduan diterima telah diselesaikan

 

KUALA LUMPUR, 13 MAC 2018 – Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah mengeluarkan edisi ketiga Laporan Pengguna MAVCOM, yang merangkumi data mengenai aduan yang diterima daripada pengguna sepanjang tempoh enam bulan dari bulan Julai hingga Disember 2017. Dengan usaha dan penekanan Suruhanjaya bagi memacu industri penerbangan di Malaysia yang berorientasikan pengguna dan berdaya maju, Laporan ini memberi gambaran yang terperinci kepada aduan yang dibuat terhadap syarikat penerbangan dan lapangan terbang yang beroperasi dalam sektor ini.

Sebagai bukti dedikasi berterusan Suruhanjaya untuk melindungi hak pengguna, MAVCOM telah berjaya menyelesaikan dan menutup 99.7 peratus daripada jumlah 735 kes aduan pengguna yang telah diterima oleh Suruhanjaya sepanjang tempoh enam bulan tersebut. Ini menandakan peningkatan dalam prestasi MAVCOM walaupun jumlah aduan yang diterima telah meningkat sebanyak 23 peratus, berbanding tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.

Pengerusi Eksekutif MAVCOM, YBhg. Gen. Tan Sri Dato’ Sri Abdullah Ahmad, RMAF (B), berkata, “MAVCOM terus mengalu-alukan pengguna untuk mengemukakan maklumbalas mereka, kerana kami yakin bahawa jumlah pengguna yang mengetahui dan memperkasakan hak-hak mereka yang semakin bertambah ini, merupakan sesuatu yang baik bagi sektor penerbangan dalam jangka panjang. Sudah tentu, kami sedar atas mandat yang diberikan kepada kami bagi memastikan bahawa aduan-aduan ini ditangani, diselesaikan dan ditutup dalam masa yang ditetapkan. Malah, hakikat bahawa kami telah berjaya berbuat demikian, merupakan tanda komitmen teguh kami untuk membantu pengguna penerbangan di Malaysia.”

Sorotan Penting

Malaysia Airlines mewakili 39.6 peratus daripada jumlah aduan keseluruhan yang diterima oleh MAVCOM. Jumlah aduan terhadap Malaysia Airlines meningkat ke 291 bagi tempoh Laporan ini, berbanding dengan 157 jumlah aduan yang diterima untuk tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.

AirAsia dan Malindo Air masing-masing mewakili 23 peratus dan 22.9 peratus daripada keseluruhan jumlah aduan yang diterima. Walau bagaimanapun, jumlah aduan yang difailkan terhadap AirAsia untuk tempoh Laporan ini, menurun sebanyak 23.9 peratus, manakala aduan terhadap Malindo Air menyaksikan peningkatan sebanyak 46.1 peratus.

Secara purata, MAVCOM menerima sebanyak 17 aduan bagi setiap 1 juta penumpang sepanjang tempoh enam bulan tersebut. Antara tiga kategori aduan tertinggi ialah aduan berkenaan kehilangan, kerosakan dan kelewatan bagasi, pemprosesan bayaran balik, dan penundaan penerbangan. Bilangan aduan yang diterima bagi ketiga-tiga kategori ini telah meningkat dari tahun sebelumnya, khususnya lonjakan yang ketara berkenaan isu kesalahan pengendalian bagasi.

Sementara itu, pengguna juga membuat aduan mengenai kemudahan dan perkhidmatan lapangan terbang. Walaupun jumlahnya tidak setinggi aduan yang diterima bagi syarikat penerbangan, MAVCOM mencatatkan bahawa ada peningkatan dalam jumlah aduan yang diterima. KLIA dan klia2 menerima majoriti aduan tersebut, diikuti oleh lapangan terbang di Sabah dan Sarawak.

Cadangan pindaan kepada Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC)

Sebagai penambahan kepada data dan statistik yang terdapat dalam Laporan Pengguna, MAVCOM juga membuat penekanan terhadap pembangunan kepada cadangan pindaan terhadap Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC).

Abdullah berkata, “MACPC mendefinisikan hak-hak pengguna penerbangan di Malaysia dan merupakan platform di mana pengguna dapat melaksanakan hak mereka. Berdasarkan penemuan kami dalam tempoh dua tahun yang lalu, sama ada menerusi Laporan Pengguna yang dikeluarkan, maklum balas daripada pengguna atau dari kajian lain, kami telah mengenal pasti beberapa bahagian di mana MACPC dapat diperkukuhkan lagi bagi memastikan pengguna dilindungi dengan lebih baik. Pindaan ini bertujuan untuk mencapai matlamat ini, sebagai sebahagian daripada usaha berterusan MAVCOM untuk melindungi rakyat.”

Antara cadangan pindaan kepada MACPC termasuk peraturan berkenaan fi dan caj yang dikenakan ke atas pengguna. Ini termasuk fi bagi bayaran balik Caj Perkhidmatan Penumpang, fi pentadbiran, fi bagi penyediaan bantuan khas dan fi pemprosesan kad kredit.  Pindaan ini dijadualkan untuk pelaksanaan pada Q3 2018. MAVCOM telah mengeluarkan sebuah Kertas Rundingan berkenaan cadangan pindaan ini dan mengalu-alukan maklum balas dari penggiat industri dan pengguna sebelum atau pada 22 Mac 2018.

Kertas Rundingan serta Laporan Pengguna terkini boleh didapati di laman web MAVCOM di www.mavcom.my. Laporan Pengguna MAVCOM dikeluarkan sebanyak dua kali setahun.

Laporan Pengguna (Julai 2017 – Disember 2017)