Pilih satu Halaman

Ruang Berita / Pengumuman / Buletin Hak Trafik Udara (Mei/Jun 2020)

Buletin Hak Trafik Udara (Mei/Jun 2020)

9 Jun 2020

 

Buletin ini menunjukkan Hak Trafik Udara (ATR) yang diberi oleh MAVCOM untuk bulan Mei /Jun 2020 serta Hak Trafik Udara yang tersedia / dipulangkan / tamat tempoh:

Hak Trafik Udara yang diberikan:

No.Laluan/kekerapanSyarikat penerbanganTarikh operasi
1PEN-CTU v.v./ +7 semingguAirAsiaMei-20
2KUL-DWC-AMS v.v./ +1 semingguMABkargoMei-20
3KUL-CAN v.v./ +3 semingguMyJet Xpress16-Mei-20
4SZB-CGK-SGN-SZB / +2 semingguRaya AirwaysMei-20

Hak Trafik yang Tersedia / Dipulangkan / Tamat Tempoh:

NegaraLaluanKuantitiTarikh penguatkuasaanDipegang olehCatatan
ChinaKUL-HGH v.v.1x18-Mei-20AirAsia XTamat Tempoh
ChinaKUL-SYX v.v2x4-Jun-20Malindo AirTamat Tempoh
ChinaPEN-HAK v.v2x4-Jun-20Malindo AirTamat Tempoh
MalaysiaKUL-KCH v.v.1x5-Mei-20Malindo AirTamat Tempoh
MalaysiaSZB-KBR v.v.2x26-Mei-20Malindo AirTamat Tempoh
ThailandPEN-HKT v.v.4x18-Mei-20Malindo AirTamat Tempoh
Taiwan/JepunKUL-TPE-CTS v.v.2x26-Mei-20Malindo AirTamat Tempoh

Syarikat penerbangan dikehendaki mengembalikan surat kelulusan kepada Suruhanjaya untuk sebarang Hak Trafik Udara yang telah tamat tempoh atau dibatalkan.

Di samping itu, Suruhanjaya menghendaki semua syarikat penerbangan untuk memaklumkan kepada Suruhanjaya berkenaan penyerahan / tamat tempoh / kegagalan untuk mengendalikan laluan yang diberikan oleh Suruhanjaya dalam tempoh tujuh (7) hari akan datang dari tarikh buletin ini.

Jumlah besar sebagai rujukan:

Jumlah ATR yang diberikan pada bulan Januari – Mei 2020

Syarikat PenerbanganJumlah Hak Trafik Udara Domestik & Antarabangsa yang diberikanGagal beroperasi dalam tempoh 6 bulanPermohonan yang diserah balik selepas diluluskan
AirAsia5150
AirAsia X520
Firefly010
Malaysia Airlines*750
Malindo Air7130
Raya Airways110
MyJet Xpress100
JUMLAH26370
Nota* : Termasuk MABkargo

PENDEKATAN UNTUK MERINGANKAN CABARAN YANG DIHADAPI OLEH SYARIKAT PENERBANGAN

Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) menyedari kesukaran yang dihadapi syarikat penerbangan disebabkan oleh wabak COVID-19 yang melanda. Sebagai pengawal selia ekonomi untuk industri penerbangan awam, MAVCOM berusaha untuk membantu syarikat penerbangan dalam persiapan mereka untuk memulakan semula perkhidmatan penuh secara beransur-ansur.

Oleh itu, untuk meringankan beban pentadbiran syarikat penerbangan, perenggan 6 di bawah syarat-syarat yang dilampirkan bersama semua hak trafik yang sah (“Syarat 6”) adalah dikeluarkan mulai 5 Jun 2020 sehingga diumumkan kelak. Syarat 6 menyatakan bahawa, “Syarikat penerbangan akan memulakan operasinya dan menggunakan semua hak trafik udara yang dikeluarkan kepadanya dalam tempoh enam bulan dari tarikh pemberian untuk pengoperasian hak trafik udara seperti yang diperincikan dalam surat ini. Hak trafik udara atau kapasiti hak trafik udara yang tidak digunakan oleh syarikat penerbangan setelah berakhirnya jangka waktu yang ditetapkan akan dianggap terbatal serta merta”.

Ingin dimaklumkan bahawa pindaan ini adalah tidak berkaitan dengan hak trafik udara yang telah dianggap sudah tamat tempoh dan dibatalkan secara automatik, serta untuk laluan di mana syarikat penerbangan telah memberhentikan perkhidmatan mereka atas kehendak sendiri. Syarat-syarat lain yang dilampirkan bersama hak trafik udara adalah masih sah dan terpakai.

Sebarang perubahan selanjutnya terhadap syarat-syarat yang dilampirkan pada hak trafik udara, yang mungkin termasuk kemasukan semula Syarat 6, akan dimaklumkan kepada syarikat penerbangan sewajarnya.