Pilih satu Halaman

Ruang Berita / Kenyataan Media / Permohonan Peruntukan Hak Trafik Udara Menurun Sebanyak 66.7 Peratus pada Suku Ketiga 2020

Permohonan Peruntukan Hak Trafik Udara Menurun Sebanyak 66.7 Peratus pada Suku Ketiga 2020

12 Okt 2020

 

KUALA LUMPUR, 12 Oktober 2020 Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) hari ini telah  mengeluarkan makluman terkini mengenai peruntukan Hak Trafik Udara (ATR) bagi (ATR) suku ketiga  2020. Makluman itu merangkumi peruntukan ATR MAVCOM untuk sektor penerbangan awam  Malaysia bagi tempoh 1 Julai hingga 30 September 2020. 

Dalam tempoh ini, Suruhanjaya telah meluluskan 12 permohonan ATR, mewakili 100 peratus permohonan yang diterima untuk tempoh ini. Kadar permohonan ini diterjemahkan kepada pengurangan sebanyak 55.6 peratus berbanding separuh pertama tahun 2020, dan juga pengurangan sebanyak 66.7 peratus dari tempoh yang sama tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh pandemik COVID-19 yang sedang berlangsung. 

Daripada 12 peruntukan ATR, tujuh adalah untuk destinasi domestik sementara lima kelulusan ATR selebihnya adalah untuk destinasi antarabangsa. Kelulusan untuk destinasi antarabangsa merangkumi satu destinasi di Jepun, dua destinasi untuk Hong Kong sementara dua kelulusan selebihnya adalah untuk destinasi ASEAN. 

Huraian peruntukan ATR oleh lapangan terbang adalah seperti berikut: tujuh peruntukan adalah untuk penerbangan yang berasal dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KUL), empat peruntukan dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (SZB), dan satu peruntukan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KCH). 

Malaysia Airlines Berhad (MAB) telah menerima jumlah kelulusan yang tertinggi iaitu sebanyak tujuh ATR. Raya Airways menerima sebanyak tiga ATR manakala AirAsia Berhad dan Fly Firefly Sdn. Bhd. masing-masing menerima satu kelulusan untuk ATR. 

Memandangkan pada masa situasi pandemik COVID-19 ini, penangguhan sementara telah diberikan kepada syarikat penerbangan mengenai syarat pembatalan ATR secara automatik yang tidak digunakan dalam tempoh enam bulan dari tarikh pemberian kelulusan kepada syarikat penerbangan oleh Suruhanjaya. Penangguhan itu, yang berlaku pada 4 Jun 2020, dilakukan untuk mengurangkan cabaran pentadbiran syarikat penerbangan yang disebabkan oleh wabak COVID-19 ini.

Keputusan ini membolehkan syarikat penerbangan berjadual Malaysia untuk mengekalkan portfolio ATR mereka untuk tempoh yang tidak terhad sehingga diberitahu kelak. Penangguhan tersebut tidak  terpakai untuk ATR yang telah tamat tempoh masa dan yang telah dibatalkan sebelum 4 Jun 2020,  serta untuk laluan di mana syarikat penerbangan memberhentikan perkhidmatan di atas kehendak  mereka sendiri. 

Laporan Hak Trafik Udara dikeluarkan secara berkala dan maklumat tersebut boleh didapati di laman web MAVCOM di www.mavcom.my