Pilih satu Halaman

Tentang Kami / Kenali Staf dan Alumni Kami

Kenali Staf dan Alumni Kami


Abdul Kadir Mohamed Abd Salam

Penolong Pengarah, Kewangan, Perkhidmatan Korporat
 • Kadir merupakan sebahagian daripada pasukan perintis MAVCOM yang terlibat dalam penubuhan Suruhanjaya pada tahun 2016. Beliau telah menyumbang kepakaran beliau dengan menubuhkan infrastruktur operasi, mendapatkan geran pelancaran serta membangunkan polisi dan prosedur dalaman Suruhanjaya.
 • Di MAVCOM, Kadir menyelia dan mengawal pengurusan kewangan Suruhanjaya, termasuk pelaksanaan pengutipan Caj Pengawalseliaan (RSC) sebagai sumber pendapatan utama bagi Suruhanjaya. Beliau juga menyediakan dan menyemak pelan perniagaan tahunan, belanjawan serta KPI korporat bagi MAVCOM.
 • Sebelum menyertai MAVCOM, Kadir mengendalikan pelaporan pengurusan serta analisis prestasi di CIMB Group dan telah melaksanakan perkhidmatan audit serta khidmat nasihat kewangan di PricewaterhouseCoopers (PwC) Malaysia.
 • Kadir merupakan ahli Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dan beliau memiliki BA dalam Perakaunan dan Pengurusan Kewangan dari University of Sheffield, United Kingdom.Adam Ahmad Abdullah

Ekonomi, Pengurus Kanan
 • Adam mempunyai pengalaman selama 12 tahun dalam penganalisisan ekuiti, penyelidikan ekonomi, serta pembangunan model dan ramalan kewangan.
 • Setelah memperolehi ijazah kelas pertama dari Imperial College London dalam Pengurusan Gunaan Perniagaan, beliau merupakan ahli unit yang membangunkan pelan-pelan induk bagi bahagian pengurusan aset untuk suatu pengurus unit amanah yang besar di Malaysia serta untuk unit amanah tersebut secara keseluruhannya.
 • Adam juga telah menerbitkan beberapa laporan dwi-tahunan mengenai prospek industri penerbangan awam Malaysia.

Adam adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Disember 2020.Adeline Ong May Lin

Komunikasi, Timbalan Pengarah
 • Adeline seorang pakar komunikasi yang mempunyai pengalaman selama 25 tahun dalam bidang media dan perhubungan awam. Beliau kini mengetuai unit Komunikasi di MAVCOM, di mana beliau merancang dan melaksanakan strategi penentuan posisi (positioning) Suruhanjaya serta menguruskan inisiatif-inisiatif berkenaan media dan pihak berkepentingan MAVCOM.
 • Sebelum menyertai Suruhanjaya, beliau merupakan Naib Presiden bagi Unit Hal Ehwal Korporat di Citibank Malaysia, di mana Adeline bertanggungjawab untuk mengendalikan hal ehwal Korporat Kewarganegaraan serta Hubungan Media.
 • Di tiga organisasi yang beliau pernah berkhidmat sebelum ini, Adeline mempunyai pengalaman dalam menubuhkan unit media, di mana beliau telah menyediakan hala tuju strategik dan memastikan penyesuaian mesej bagi bahan-bahan komunikasi serta pelabur. Selain dari Malaysia, Adeline juga berpengalaman dalam sektor swasta dan awam di negara-negara serantau.
 • Sebagai bekas penulis di akhbar Business Times dan The Edge Financial Weekly, beliau telah mendapat pendedahan di taraf antarabangsa sebagai seorang penulis bebas yang bertempat di Sepanyol. Adeline telah memenangi pelbagai anugerah seperti Anugerah Chevening oleh Suruhanjaya Tinggi Britain, serta diberikan biasiswa oleh Kementerian Luar Negara Itali bagi kajian beliau dalam Bahasa Itali. Adeline juga telah menyertai program Pertukaran Tempat Pelajaran Berkumpulan ke Afrika Selatan bersama Rotary International.

Adeline adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga November 2020.Aiman Izuan Othaman

Hal Ehwal Pengguna, Eksekutif
 • Aiman pernah menyandang jawatan sebagai Penolong Pensyarah di Management and Science University (MSU). Sebelum menjadi pensyarah, beliau telah menjadi guru pengganti di sebuah sekolah untuk Orang Asli.
 • Sebelum beliau mengajar, Aiman pernah dianugerahkan sebagai Pelajar Terbaik bagi semua Program Ijazah yang disenaraikan di bawah Sekolah Pengajian dan Sains Sosial di MSU. Aiman mempunyai Diploma Pendidikan (TESL) dan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (TESL) (Kepujian) dari universiti yang sama.
 • Seorang ketua semulajadi, beliau pernah dilantik untuk menjadi Presiden kelab TESL dari 2016-2017, malah dipilih sebagai Pengarah bagi projek Hop-On Hop-Off untuk kelab tersebut.

Aiman adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Jun 2020.

 Ashvinder Singh

Ekonomi, Timbalan Pengarah
 • Ashvinder pakar dalam sektor Ekonomi di MAVCOM dan merupakan bekas penganalisis risiko di PETRONAS.
 • Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam Ekonomi dan Kewangan dari ‘Universiti Nottingham’ (Kampus Malaysia) serta Ijazah Pascasiswazah dalam Sains Politik and Ekonomi Politik dari ‘London School of Economics’.
 • Beliau dianugerahkan “distinction” untuk disertasi Mastersnya pada demokrasi dan liberalisasi perdagangan di dunia antara 1974 dan 2014.

Ashvinder adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Ogos 2020.Ashween Raj KV Mohan Raja

Kewangan, Perkhidmatan Korporat, Pengurus
 • Ashween mempunyai Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) dan sedang menjalani kursus kualifikasi Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA).
 • Ashween mempunyai pengalaman dalam membangunkan dan menaik taraf Prosedur Operasi Standard (SOP) secara keseluruhan. Beliau juga telah berjaya melaksanakan pengutipan Caj Pengawalselian (RSC) untuk menjana pendapatan Suruhanjaya serta telah membantu menubuhkan fungsi keseluruhan unit Kewangan untuk MAVCOM. Selain itu, Ashween juga bertanggungjawab untuk pengurusan laporan kewangan bulanan, akaun penerimaaan, akaun pembayaran serta perolehan Suruhanjaya.Muhammad Azzim Saiful Azhar

Pengurusan Risiko dan Maklumat, Pengurus Kanan
 • Semasa beliau di MAVCOM, Azzim menyelia pelaksanaan rangka kerja pengurusan risiko di MAVCOM dengan memastikan risiko utama diserlahkan, dijamin dan dikurangkan.
 • Mempunyai lebih dari tujuh tahun pengalaman, Azzim mengkhususkan diri dalam pengurusan risiko dan penyeliaan pasaran modal di Malaysia, termasuk pembangunan rangka kerja dan garis panduan.
 • Azzim menyumbang kepada pembangunan keselamatan siber dan garis panduan mengenai pengendali pasaran yang diiktiraf di pasaran modal. Beliau juga menjalankan penilaian kawal selia pasaran modal Malaysia.
 • Azzim memiliki Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) dan lulus dengan Kepujian Kelas Pertama dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).Ch’ng Dao Zhen

Pembangunan Penerbangan, Eksekutif
 • Ch’ng mempunyai pengalaman pengawalseliaan dalam industri pasaran modal dan penerbangan.
 • Setelah menamatkan pengajian beliau dengan pengkhususan dalam bidang Ekonomi, serta memperoleh kelulusan bagi kesemua tahap peperiksaan Juruanalisis Kewangan Berkanun (CFA), Ch’ng telah menyumbang kepakaran beliau dalam pembangunan rangka kerja caj lapangan terbang yang pertama di Malaysia. Di samping itu, beliau telah berjaya melobi untuk penyisipan inisiatif-inisiatif utama modal teroka (venture capital) ke dalam Belanjawan negara.

Ch’ng adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Februari 2022.Elena Abdul Rahim

Perkhidmatan Korporat, Setiausaha Eksekutif
 • Elena mempunyai pengalaman selama 16 tahun dalam bidang kesetiausahaan Korporat, terutamanya dalam mengurus hal ehwal serta membuat perancangan teliti bagi pihak Pengurusan Kanan.
 • Beliau juga amat berpengalaman dalam mengurus maklumat sulit dan sensitif, serta efisien dalam pengurusan pentadbiran organisasi secara keseluruhan. Elena juga berkebolehan dalam menjalankan tugasan yang merangkumi pelbagai aliran kerja.Fariz Zulfa Mohd Mustafa

Komunikasi, Pengurus
 • Fariz mempunyai pengalaman selama lima tahun dalam bidang perhubungan awam dan komunikasi korporat, dan telah berkhidmat dalam industri perkhidmatan dan teknologi maklumat. Sebelum menyertai MAVCOM, beliau telah bertugas sebagai pakar perhubungan awam dan komunikasi korporat di DRB-HICOM, Telekom Malaysia dan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB).
 • Beliau mempunyai latar belakang profesional dalam bidang media dan komunikasi. Beliau juga merupakan seorang graduan dari New York University (NYU) yang telah diiktiraf dengan kepujian kelas pertama Sarjana Sains (M.S.) dalam bidang Perhubungan Awam dan Komunikasi Korporat.
 • Fariz telah menetap di luar negara selama 12 tahun dan menuntut di pelbagai sekolah antarabangsa di Paris, Dubai, Tokyo dan New York.

Fariz adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Ogos 2021.Fazlin Hassan Naziri

Ekonomi, Pengurus
 • Fazlin mempunyai pengalaman teknikal dan komersial selama 13 tahun dalam pelbagai industri seperti utiliti, telekomunikasi dan penerbangan. Beliau telah mengetuai beberapa projek yang memerlukan input pakar ekonomi mengenai harga tiket penerbangan dan kesalinghubungan udara di Malaysia.
 • Fazlin merupakan graduan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik dari Imperial College London.

Fazlin adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga November 2020.Hana S. Harun

Pembangunan Penerbangan, Pengurus
 • Hana mempunyai pengalaman selama sepuluh tahun dalam industri pelancongan semasa beliau berkhidmat untuk Lembaga Pelancongan Sabah dan selama empat tahun dalam usaha pemuliharaan Borneo dengan World Wide Fund (WWF) Malaysia.
 • Beliau memiliki MHSc. dalam Komunikasi (Perhubungan Awam) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan mempunyai BSc dalam Komunikasi (Pengiklanan) dari New Haven University, Connecticut, Amerika Syarikat.
 • Pencapaian utama beliau termasuk inisiatif Heart of Borneo yang ditandatangani oleh Kerajaan Brunei, Indonesia dan Malaysia. Hana juga telah dipilih untuk mengetuai unit digitalisasi pemasaran dan komunikasi bagi industri pelancongan Sabah. Selain itu, Hana telah menjalankan kerja-kerja publisiti bagi industri penerbangan Sabah dan Sarawak di mana beliau terlibat dalam bidang pengawalseliaan. Di MAVCOM, merupakan sebahagian daripada unit yang mengawasi prestasi pengendali lapangan terbang melalui Rangka Kerja Kualiti Perkhidmatan Lapangan terbang, serta pentadbiran Perkhidmatan Udara Luar Bandar bagi masyarakat di pedalaman Sabah dan Sarawak.Hazman Hafiz

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus
 • Hazman mempunyai pengalaman bekerja selama lima tahun dalam industri penerbangan dan kewangan. Beliau memulakan kerjaya beliau dengan menjadi guru selama dua tahun di sebuah sekolah luar bandar di Malaysia.
 • Pada tahun 2012, beliau telah mendapat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian Kelas Pertama) dari Universiti Malaya. Beliau juga memiliki Diploma Pasca Siswazah Pendidikan dari Universiti Utara Malaysia pada tahun 2014, dan telah menerima Diploma Pengurusan Penerbangan Awam dari International Air Transport Association (IATA) pada tahun 2019.
 • Pada tahun 2013, beliau telah menjadi Felo Teach for Malaysia. Beliau juga merupakan pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam.Intan Nadia Jalil

Ekonomi, Timbalan Pengarah
 • Nadia menerajui projek yang menjangka masa dua tahun untuk membangunkan Pelan Induk Ekonomi yang pertama buat Sektor Penerbangan Awam Malaysia untuk Kementerian Pengangkutan Malaysia (MoT). Pelan Induk tersebut menyediakan hala tuju strategik bagi peraturan dan pembangunan ekonomi sektor penerbangan Malaysia.
 • Nadia juga menyertai forum antarabangsa seperti keahlian Kumpulan Kerja Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), yang bertanggungjawab untuk mengemas kini Manual Ekonomi Organisasi Perkhidmatan Navigasi Penerbangan, dan Polisi mengenai Caj untuk Lapangan Terbang dan Perkhidmatan Navigasi Udara. Beliau juga terlibat dalam Penasihat Zico Asean 40 Di bawah 40 (2018) – sebagai pengiktirafan untuk “kerja terpuji sebagai pakar ekonomi muda terkemuka di Malaysia.”
 • Sebagai Ahli Ekonomi Bank Dunia dari tahun 2012 hingga 2014, Nadia merupakan salah seorang pengarang Malaysia Economic Monitor, sebuah penerbitan dua kali setahun yang mengkaji perkembangan dan pandangan ekonomi yang terkini, dan juga menganalisis tema struktur jangka panjang. Beliau menyampaikan analisis dan taklimat tentang ekonomi Malaysia kepada pengurusan dan pelanggan Bank Dunia, termasuk Ketua Ekonom dan Pengarah Urusan kepada Bank Dunia.
 • Nadia memegang Ijazah Sarjana dalam Pengajian Dasar Wilayah dan Bandar dari London School of Economics dan Sains Politik pada tahun 2010, BA dalam Ekonomi dari University of Cambridge pada tahun 2003, dan Diploma Pengurusan Penerbangan Awam dari Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) pada tahun 2018.

Nadia adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Mac 2020.Jamie Tham Hui Xin

Pengurusan Risiko dan Maklumat, Pengurus Kanan
 • Jamie seorang graduan dari Universiti Malaya (UM) dalam Ekonomi dan Profesional Kesinambungan Perniagaan yang disahkan (CBCP) serta Pengurusan Projek Profesional (PMP).
 • Beliau mempunyai lebih dari 8 tahun pengalaman dalam tadbir urus, pengurusan risiko dan perancangan strategik di seluruh organisasi multinasional dan kerajaan termasuk Penerbangan, Minyak & Gas dan Sektor Penjagaan Kesihatan.
 • Jamie membangun dan melaksanakan keseluruhan tadbir urus risiko, rangka kerja pengurusan risiko serta metodologi yang sejajar dengan piawaian ISO 31000 dan standard COSO dalam beberapa organisasi. Beliau merancang untuk mendapatkan dan memulihkan semula perkhidmatan penjagaan kesihatan dan tapak-tapak untuk komuniti semasa kebakaran hutan zon utara Alberta, Kanada pada 2019. Jamie juga menganalisis dan menyelaras perancangan strategik untuk menyusun semula perbelanjaan modal dan operasi dalam menyokong agenda korporat.

Jamie merupakan seorang Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga November 2018.Karen Leiking

Pembangunan Penerbangan, Pengurus Kanan
 • Dengan pengalaman beliau selama 24 tahun dalam industri penerbangan dan pelancongan, kepakaran Karen melibatkan beliau di dalam unit pengurusan krisis di Malaysia Airlines, di mana beliau telah bertanggungjawan untuk penghasilan dan pengawalan buku log bagi Pusat Operasi Kecemasan Malaysia Airlines (EOC) semasa kejadian MH370 dan MH17. Semasa beliau di Malaysia Airlines, beliau juga telah dilantik sebagai Pengurus Projek bagi program kesediaan operasi pesawat “Entry into Service (EIS)”.
 • Disebabkan pengalaman beliau yang luas, beliau telah dipilih untuk menjadi Pengarah Projek di Pejabat Pengurusan Penstrukturan (RMO) untuk Malaysia Airlines. Beliau juga telah menguruskan pelaksanaan pelbagai inisiatif yang menyokong Pelan Pemulihan Perniagaan dan Pelan Transformasi Perniagaan di Pejabat Pengurusan Turnaround (TMO) bagi organisasi tersebut.
 • Memandangkan beliau menerajui pelbagai projek yang berkaitan dengan komuniti di Sabah dan Sarawak, rangkaian profesional Karen turut melibatkan pihak berkepentingan dalam industri pelancongan termasuk Pemimpin Komuniti luar bandar berhubung program Perkhidmatan Luar Bandar (RAS). Beliau juga telah berjaya menyelaraskan aktiviti pemasaran bagi negeri Sabah di pelbagai pameran perdagangan dan perjalanan antarabangsa – terutamanya di dua pameran pelancongan terbesar dunia, iaitu International Tourismo Borse (ITB) di Berlin dan World Travel Market (WTM) di London, United Kingdom.
 • Karen memiliki Sarjana Muda Sains dalam Pentadbiran Perniagaan (BSBA) dalam bidang Pengurusan Industri Pelancongan dari Hawaii Pacific University.Kelly Low

Pembangunan Penerbangan, Timbalan Pengarah
 • Semasa beliau di MAVCOM, Kelly merupakan sebahagian daripada unit yang membangunkan perundangan utama industri penerbangan termasuk perundangan bagi Lesen dan Permit Perkhidmatan Udara, Lesen Aerodrom, Lesen Pengendalian Darat serta peruntukan Hak Trafik Udara.
 • Kelly juga telah membangunkan dan melaksanakan rangka kerja sistematik yang menggariskan kriteria dan garis panduan bagi penerbitan lesen dan permit.
 • Kelly merupakan graduan Kejuruteraan dan Bahan Kimia dari Auckland University. Beliau mempunyai pengalaman yang melangkaui 18 tahun dalam industri penerbangan yang meliputi pelbagai aspek industri tersebut seperti kejuruteraan, operasi penerbangan dan lapangan terbang, serta hal-ehwal perundangan di pelbagai negara termasuk New Zealand.
 • Beliau pernah bekerja untuk Kumpulan AirAsia dan Air New Zealand Engineering Ltd.

Kelly adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Oktober 2018.Leong Chuo Sheng

Pembangunan Penerbangan, Pengurus Kanan
 • Sebahagian daripada bahagian Pembangunan Penerbangan, Sheng mengawasi Hak Trafik Udara, Filing Perkhidmatan, Pelesenan Ekonomi dan Obligasi Perkhidmatan Awam. Beliau juga pernah berkhidmat dengan Persatuan Asia Pacific Airlines (AAPA) dan Korean Air sebagai pakar Hal Ehwal Industri dan sebagai pegawai Pemasaran Penumpang.
 • Sheng juga telah menerbitkan karya bertajuk, “Attitudes and Behaviours as Explanatory Variables to Airport Leakage” dan membentangkannya di Tahunan kedua Pendidikan dan Simposium Penyelidikan – Persatuan Industri Penerbangan di New Zealand, dari 28 hingga 29 Julai 2010.
 • Sheng mempunyai Sarjana Sains (MSc) dalam Pengurusan Pengangkutan Udara dari Cranfield University, United Kingdom. Sebelum ini, beliau merupakan graduan dari Universiti Massey di Palmerston North, New Zealand, memperolehi Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Penerbangan (Kepujian) dalam Pengurusan Penerbangan dengan Kepujian Kelas Pertama.Melati Abdul Hamid

Ekonomi, Timbalan Pengarah
 • Di MAVCOM, Melati memberi tumpuan kepada undang-undang persaingan dan ekonomi, rundingan perjanjian perkhidmatan udara antarabangsa, serta undang-undang dan penyelidikan dasar. Beliau mengetuai kajian komprehensif mekanisme subsidi udara Perkhidmatan Luar Bandar dengan matlamat untuk menyampaikan obligasi kewajipan perkhidmatan awam di Sabah dan Sarawak dengan cara yang paling cekap dan berkesan.
 • Sebelum menyertai MAVCOM, Melati mempunyai lebih daripada lapan tahun pengalaman dalam Jabatan Peguam Negara, mengendalikan perkara yang berkaitan dengan undang-undang antarabangsa awam, perjanjian perdagangan bebas dan rundingan pelaburan dua hala, penyelesaian pertikaian domestik dan antarabangsa, undang-undang perlembagaan, undang-undang persaingan dan keadilan jenayah.
 • Melati seorang graduan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dengan Kepujian Kelas Pertama pada tahun 2006. Beliau kemudiannya lulus dari Harvard Law School memperoleh Master of Laws pada tahun 2007. Beliau kemudian memperoleh Diploma Pascasiswazah Ekonominya untuk Undang-Undang Persaingan pada tahun 2019 dari King’s College London. Melati mengamalkan undang-undang di New York sejak tahun 2010.
 • Melati telah memperolehi anugerah berprestij sepanjang kariernya. Pada tahun 2014, beliau telah dibentangkan dengan Pingat Perkhidmatan Cemerlang oleh Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Pada tahun 2009, 2010 dan 2013, beliau menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dari Jabatan Peguam Negara Malaysia. Beliau memperoleh biasiswa Fulbright dari 2006 hingga 2007 serta Anugerah IIUM Gold untuk Kecemerlangan Komprehensif pada tahun 2006. Melati dianugerahkan sebagai Oralist Terbaik dalam Pusingan Kejuaraan Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition di Washington D.C., Amerika Syarikat, pada tahun 2005.

Melati adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Februari 2021.Mohamed Sathik Ali Mohd Meera

Pembangunan Penerbangan, Pengurus Kanan
 • Sathik pakar dalam hal ehwal penerbangan dan peraturan, mempunyai lebih daripada 19 tahun pengalaman mendalam merentasi penerbangan komersial, operasi syarikat penerbangan, jaminan kualiti dan peraturan.
 • Beliau mengetuai pembangunan portal e-pelesenan dan pemantauan e-mel yang pertama di Malaysia pada platform salesforce.com untuk industri penerbangan tempatan selama enam bulan dan dalam anggaran bajet yang disediakan.
 • Sathik juga menjalankan pemeriksaan jaminan kualiti mengenai operasi dan proses penerbangan serta mencadangkan penambahbaikan proses sistemik.
 • Beliau mempunyai pengalaman melakukan penilaian ekonomi untuk pengeluaran lesen komersial dan Hak Trafik Udara untuk penyedia perkhidmatan penerbangan di Malaysia dan mencapai KPI kurang dari 90 hari yang diproses pada tahun 2019.
 • Sathik merupakan seorang graduan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).Nafisah Abdul Nasir

Pembangunan Penerbangan, Pengurus
 • Nafisah adalah mahir dalam memastikan pelan operasi dilaksanakan dengan baik dan mempunyai pengalaman lebih daripada 15 tahun dalam operasi penerbangan komersial, terutamanya dalam bidang jadual dan perancangan rangkaian, serta proses permit pendaratan penerbangan.
 • Beliau mempunyai pengetahuan mendalam tentang market intelligence dan alat analisis seperti sistem PC Airflite oleh SABER (alat penjadualan) dan AirportIS oleh Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).
 • Nafisah memiliki BBA (Kepujian) dalam Kewangan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, Diploma Analisis Pelaburan dari UiTM, Johor, dan Diploma Pengurusan Penerbangan dari Pusat Latihan IATA.Norzahin Mazlee

Komunikasi, Pengurus Kanan
 • Zahin mempunyai pengalaman selama lebih lapan tahun bekerja dan mengetuai berbagai inisiatif dalam spektrum pemasaran dan komunikasi merentas industri seperti penjagaan kesihatan, perbankan dan maritim.
 • Beliau ditugaskan menjadi penjaga laman web MAVCOM dan telah menghasilkan tiga Laporan Tahunan untuk MAVCOM.
 • Zahin terpilih di kalangan rakan sebaya untuk memasuki Program Fast Track untuk Sarjana Muda Pengiklanan (Kepujian) di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, di mana beliau lulus dengan Kepujian Kelas Pertama dan menerima Anugerah Naib Canselor.
 • Beliau juga menguruskan pelbagai acara yang melibatkan pihak berkuasa pengangkutan, termasuk penyelarasan empat upacara konvokesyen untuk Malaysian Maritime Academy Sdn. Bhd.Nur Hazira Md Alimuddin

Perkhidmatan Korporat, Eksekutif
 • Hazira bertanggungjawab untuk mentadbir pelan pampasan dan faedah, rekod gaji dan pekerja, dan membantu proses pentadbiran dan operasi Sumber Manusia secara keseluruhan dalam MAVCOM.
 • Hazira memegang Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Malaya dan telah dianugerahkan Anugerah Pegawai Kadet Keseluruhan Terbaik untuk Angkatan Laut Unit Latihan Pegawai Rizab Universiti Malaya (ROTU) pada tahun 2016.
 • Beliau juga ditugaskan sebagai Pemangku Rizab Sukarelawan Tentera Laut Diraja Malaysia (RMNVR) oleh Yang Mulia, Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, yang mewakili Yang di-Pertuan Agong pada Majlis Pentauliahan Diraja ke-35 ROTU Cadet Pegawai pada tahun 2016.Rosida Ismail

Rosida Ismail, Pengurus Kanan
 • Rosida mempunyai lebih dari 14 tahun pengalaman dalam mempercepatkan strategi spektrum awam yang luas, penggubalan dasar serta kerajaan dan fungsi untuk penglibatan pihak berkepentingan. Beliau pakar dalam mendapatkan pembeli dari cawangan eksekutif dan perundangan, pengawal selia berkaitan penerbangan serta pembuat keputusan peringkat tertinggi, ditambah pula dengan kemahiran perundingan yang luar biasa dan ketajaman pengurusan projek. Beliau juga dikenali untuk pengalaman pengucapan yang fasih. Rosida mempunyai rangkaian profesional yang luas dengan korps diplomatik global, pengawal selia penerbangan awam, pemain industri serta Menteri dan pembuat undang-undang.
 • Rosida lulus dengan BSc. dalam Sains dari Universiti Malaya, Kuala Lumpur. Beliau memperoleh Diploma Ijazah Pascasiswazah dalam Pengurusan Awam dari Institut Tadbiran Awam Kebangsaan (INTAN), dan lulus dengan MSc. dalam Pengurusan Pengangkutan Udara dari Cranfield University, London, United Kingdom.
 • Rosida telah dianugerahkan Senarai Dekan oleh Universiti Malaya pada tahun 2006, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (Excellence Award) oleh Kementerian Pengangkutan (MoT) pada tahun 2008, dan Hadiah Latihan Persekutuan (Biasiswa) oleh Kerajaan Malaysia pada tahun 2011 dan 2012.
 • Beliau telah menerbitkan pelbagai jurnal yang merangkumi “The South China Sea: The Struggle for Power – a Book Review – Journal for Diplomacy and Foreign Relations, Kuala Lumpur (2015)”, “ASEAN Open Skies – Aviation Development in 2015: Blue of Cloudy Skies? – Annals of Air and Space Law: Vol XL (2015), McGill University (2016)”, “Collaborating to open the skies with China – challenges and opportunities – European Journal of Comparative Law and Governance (2017)”, dan “The skies the limit! Open skies with limitation – European Journal of Comparative Law and Governance, Vol 4, Issue 1 (2017)”.

Rosida adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga September 2020.Saiful Bakhtiar Osman

Teknologi Komunikasi dan Maklumat , Pengurus
 • Saiful mempunyai lebih daripada 19 tahun pengalaman dalam Keselamatan IT, pengurusan pusat data, pelayan dan rangkaian, pengurusan projek, pembangunan aplikasi, piawaian IT dan amalan terbaik.
 • Beliau adalah Pengurus Keselamatan Maklumat yang sah (CISM), Microsoft Certified System Administrator (MCSA), dan ITIL Certified Practitioner (v2 dan v3). Dalam Pengurusan Projek, beliau adalah Pengurus Projek PRINCE2 yang Bertauliah dan Master SCRUM yang Disahkan (metodologi pengurusan projek Agile). Saiful juga merupakan ‘Teknologis Siswazah’ yang disahkan di bawah Lembaga Teknologis Malaysia [Akta 768] dan Ahli Berdaftar Persatuan ICT Kebangsaan (PIKOM).
 • Saiful terlibat dalam pelbagai forum termasuk panelis untuk forum “Cybersecurity, IT Assurance & Governance (CIAG)” di 2019. Pada tahun 2018, beliau menjadi panelis di Sidang Kemuncak CIO Asia-Malaysia 2018 yang dianjurkan oleh Dot Connector di Shanghai, pembicara di IDC “Business Innovation Forum” dan di IDC “CIO Summit 2018”. Pada tahun 2017, beliau telah dilantik sebagai moderator di IDC “CIO Summit 2017” dan juga di CIO Asia “CIO Conference 2017”.
 • Saiful memegang Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kepujian) dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Utara Malaysia (UUM). Pada tahun 2019, beliau dianugerahi Anugerah International Data Group (IDG) Top 50 CIO yang berprestij buat Anugerah Asean dan Anugerah ‘Information Visionary’ buat Sistem Pengurusan Aduan FlySmart (CMS) di Sidang Kemuncak Transformasi Digital IDC.

Saiful adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Februari 2021.Sarah Izzati Seeni Mohamed

Pembangunan Penerbangan, Eksekutif
 • Sarah memiliki Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari Multimedia University dan Sarjana Muda Perdagangan (Perakaunan & Kewangan) dari University of Auckland.
 • Beliau mempunyai pengalaman selama lima tahun sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik di beberapa Kementerian termasuk Unit Kerjasama Awam Swasta Pejabat Perdana Menteri, Kementerian Perdagangan dan Industri, dan Kementerian Pengangkutan Malaysia.
 • Kecekapan terasnya termasuk pengawalseliaan dan hubungan kerajaan, aero-politik, hal ehwal awam, penggubalan dasar, rundingan kontrak dan pengurusan pemegang saham.
 • Sarah membantu membangunkan sistem permohonan permit pendaratan elektronik pertama bagi semua penerbangan memasuki ruang udara Malaysia serta beroperasi ke / dari semua lapangan terbang di Malaysia untuk menyelaraskan proses permit pendaratan di beberapa badan industri berkaitan.

Sarah Izzati adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga September 2020.Sitti Nadhirah Md Rusli

Ekonomi, Eksekutif
 • Sebelum menyertai MAVCOM, Nadhirah adalah Pembantu Penyelidikan Bahagian Perniagaan dan Ekonomi di Suruhanjaya Persaingan Malaysia, dan sebelum itu, beliau adalah seorang pelatih di Institut Penyelidikan Khazanah. Beliau juga merupakan seorang sarjana Shell Malaysia, sebuah program biasiswa yang menyediakan pintu masuk yang unik ke dalam industri tenaga dan membenarkan Nadhirah meneruskan aspirasi pendidikannya.
 • Nadhirah memegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, dan memiliki Ijazah Sarjana Ekonomi dengan Cemerlang dari Universiti Malaya.

Nadhirah adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Julai 2020.Sugumari Pakerysamy

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus
 • Sugumari memiliki Sarjana Muda Undang-Undang dari University of London.
 • Beliau mengkhususkan diri dalam bidang pengurusan dan penyelesaian aduan, jaminan kualiti, serta Analisis Punca Sebenar (Root Cause Analysis).
 • Di MAVCOM, dia adalah sebahagian daripada pasukan hal ehwal pengguna yang membantu resolusi aduan pada purata 95 peratus penutupan kes secara bulanan.
 • Sugumari telah terlibat secara aktif dalam semua kempen kesedaran pengguna untuk sub-jenama pengguna MAVCOM, FlySmart, untuk meningkatkan kesedaran mengenai hak perjalanan udara.Suhunaraj Shanmugam

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus Kanan
 • Suhu adalah pegawai undang-undang yang berpengalaman dengan pengalaman selama 15 tahun dalam industri yang terdiri daripada penerbangan, perkhidmatan kewangan dan industri minyak dan gas. Beliau telah memegang jawatan utama di mana tanggungjawabnya adalah seperti penasihat undang-undang serantau untuk Timur Tengah, Afrika, dan Asia Tenggara.
 • Suhu mengkhususkan diri dalam undang-undang harta intelek, lulus dengan Ijazah Sarjana dari Universiti Leeds, dan mempunyai pengalaman selama sembilan tahun dalam undang-undang harta intelek.
 • Beliau juga mempunyai pengalaman antarabangsa dalam mengendalikan kes-kes penerbangan undang-undang di Mahkamah Keadilan Eropah.Syazlina Musa

Hal Ehwal Pengguna, Eksekutif
 • Diploma Pendidikan Syazlina (Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua) dari Universiti Pengurusan dan Sains, Shah Alam, mendorongnya ke sektor pendidikan, di mana beliau memulakan kerjayanya mengajar Bahasa Inggeris kepada pelajar tempatan dan asing di Sekolah Kebangsaan Shah Alam Seksyen 16 dan Cornel Language Center Sdn. Bhd.
 • Keperibadiannya yang mesra dan mudah didekati menjadikan dirinya sesuai untuk menjadi seorang Pentadbir Barisan Depan di MAVCOM. Beliau kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai Associate dalam unit Hal Ehwal Pengguna, di mana beliau mengendalikan aduan pengguna setiap hari dan terlibat dengan syarikat penerbangan dan lapangan terbang dalam menyelesaikan masalah pengguna.
 • Syazlina sedang mengikuti pengajiannya dalam Sarjana Muda Komunikasi Massa (Kepujian) di Perhubungan Awam dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam dan menyempurnakan program PYP Antarabangsa Baccalaureate (IB) di Sekolah Antarabangsa Paris, Perancis.

Syazlina adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Julai 2020.Thomson Emmanuel Wong Whye Soon

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus
 • Thomson memiliki pengalaman selama 7 tahun dalam bidang penjenamaan dan digital, disertai dengan latar belakang ekonomi yang kukuh.

 • Dia telah berjaya menerajui dan mengembangkan jenama FlySmart sehingga ianya dikenali. beliau adalah bertanggungjawab sepenuhnya terhadap sub-jenama untuk pengguna MAVCOM – FlySmart. Sub-jenama FlySmart adalah jenama yang memperjuangkan hak-hak pengguna yang mempunyai isu dalam industri penerbangan. Untuk rekod, dalam tahun 2019, sahaja 60 peratus penumpang di malaysia sedar akan hak mereka jika mereka melakukan sebarang perjalanan udara.

 • Thomson adalah pakar dalam bidang perancangan media digital, strategi perniagaan, strategi dan perancangan media berbayar. Dia juga berjaya menerajui dan juga berjaya mengembangkan banyak kempen digital dan tradisional. Beliau juga telah memenangi beberapa penghargaan untuk kejayaan kempen dan perniagaan.

 • Thomson memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dalam bidang Ekonomi Global dari Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) Malaysia.Wan Yusniza Wan Yahya

Pembangunan Penerbangan, Timbalan Pengarah r
 • Yusniza mengetuai pelbagai inisiatif strategik seperti pembangunan rangka kerja caj aeronautik pertama Malaysia sebagai model pendanaan bagi industri lapangan terbang. Beliau juga mengetuai perundingan dan penglibatan lebih daripada 80 pihak berkepentingan sejak pembangunan awal rangka kerja pada tahun 2017 melalui penerbitan empat kertas perundingan dan rundingan biasa.
 • Yusniza berjaya membuat satu proses penilaian dan menyelia satu pasukan terdiri daripada sepuluh individu dalam penilaian dan pelesenan komersil lebih daripada 70 syarikat. Tambahan pula, beliau memberikan input pakar kepada Kerajaan Malaysia mengenai hal-hal ekonomi dan perdagangan mengenai industri penerbangan.
 • Pemegang Amanah Kewangan Chartered (CFA) sejak tahun 2009, Yusniza juga mempunyai BEng (Hons.) Yang mengkhususkan diri dalam Bahan dengan Pengurusan dari Imperial College, London.

Yusniza adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Julai 2020.Yong Su-N

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus Kanan
 • Su-N merupakan Felo Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA). Beliau mempunyai pengalaman melangkaui 11 tahun dalam bidang perundingan pengurusan, pengurusan projek, tadbir urus serta peningkatan prestasi.
 • Semasa beliau di MAVCOM, beliau telah mengetuai pembangunan dan implementasi Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC), iaitu kod perlindungan pengguna pertama yang khusus untuk industri penerbangan Malaysia. MACPC menggariskan hak-hak pengguna penerbangan dengan jelas.
 • Su-N juga telah mengetuai unit pembangunan rangka kerja untuk meningkatkan tahap perkhidmatan dan kualiti lapangan terbang. Rangka kerja kualiti perkhidmatan ini sedang diperkenalkan dan dilaksanakan di lapangan-lapangan terbang Malaysia.

Su-N adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Ogos 2018.


download

download

download

download

download

download

download

download

download

download

download


Sumathy Jaganatham

Perkhidmatan Korporat, Pengurus Kanan
 • Sumathy kini mengetuai unit Pengurusan Modal Insan di MAVCOM. Beliau mempunyai lebih dari 20 tahun pengalaman di bahagian operasi dan strategik, Pengurusan Sumber Manusia dan Pentadbiran. Beliau juga mempunyai pengalaman luas yang diperolehi dari pelbagai industri seperti perkhidmatan teknologi maklumat, petroleum & gas dan logistik.
 • Sumathy juga adalah merupakan sebahagian daripada pasukan perintis yang terlibat dalam penubuhan MAVCOM pada tahun 2016. Ini termasuklah projek yang menguruskan penubuhan MAVCOM serta menubuhkan pejabat fizikal semasa. Beliau telah memainkan peranan yang penting dalam mengembangkan struktur organisasi dan membantu untuk menyediakan infrastruktur operasi. Selain itu, beliau juga amat aktif dalam usaha pengambilan tenaga kerja baru yang diperlukan oleh MAVCOM.
 • Beliau kini mengawasi keseluruhan bahagian Pengurusan Modal Insan di MAVCOM yang merangkumi dua unit iaitu unit Sumber Manusia dan unit Pentadbiran. Beliau juga menguruskan semua aspek pekerjaan dari segi pengambilan tenaga pekerja hingga ke bahagian persaraan yang merangkumi perancangan tenaga kerja, pampasan dan faedah, pembelajaran dan pengembangan, penghargaan dan pengiktirafan, dan perancangan penggantian untuk seluruh organisasi. Selain itu, beliau mengawasi kecekapan operasi yang berkaitan dengan penyelenggaraan pejabat dan pentadbiran bahagian hadapan.
 • Sumathy adalah merupakan ahli MiHRM, MTUC dan MECA. Beliau mempunyai kelulusan LL.B (Hons) dari London dan disahkan dalam Percukaian Malaysia dan Perancangan Kewangan Korporat Malaysia. Beliau kini sedang melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana di dalam bidang Pentadbiran Perniagaan (MBA).


Dato’ Mah Weng Kwai

Former Commissioner, Malaysian Aviation Commission

YBhg. Dato’ Mah Weng Kwai is a former judge of the High Court of Malaya and the Court of Appeal. Upon retirement, he was appointed as Commissioner of the Human Rights Commission of Malaysia (SUHAKAM) from 2016 to 2022, a member of the Judicial Appointments Commission and a Commissioner of the Malaysian Aviation Commission (MAVCOM). In 2021, he was appointed an independent Director and Chairman of the Securities Industry Dispute Resolution Centre. 

YBhg. Dato’ Mah was President of Malaysian Bar (2001 – 2003) and President of Law Association for Asia and the Pacific (LAWASIA) (2006 -2008) and is presently a consultant in the law firm of MahWengKwai & Associates. He is an Arbitrator on the panel of the Asian International Arbitration Centre (AIAC).

Prof. Dr. Jae Woon (June) Lee

Assistant Professor, Faculty of Law, Chinese University of Hong Kong (CUHK)

Dr. Jae Woon Lee is an Assistant Professor in the Faculty of Law at The Chinese University of Hong Kong. He has been working, teaching and researching in the field of aviation law and policy since 2004. Born in Seoul and educated there as well as at McGill University (LLM) and National University of Singapore (PhD), his main research and teaching interests are aviation law and competition law. 

Prof. Lee has seven years of legal affairs experience in the airline industry, advising the company on issues relating to company liability, government regulation and competition law matters. He has acted as legal advisor to the Korean Government on aviation law issues and regularly attended the International Civil Aviation Organization (ICAO) Legal Committee as a Korean delegate. He is a member of ICAO Secretariat Study Group on Legal Issues related to Pilotless Aircraft (SSG-LIPA)

Prof. Lee has published on various aviation legal issues in both major air law journals and other leading journals. He serves on the editorial board of the Annals of Air and Space Law and is the editor of the book: Aviation Law and Policy in Asia: Smart Regulation in Liberalized Markets (2021).

Prof. Lee has served as a consultant/expert to government and international agencies, including the European Union Aviation Safety Agency, International Air Transport Association and the Hong Kong Competition Commission. He frequently presents at academic and aviation industry conferences and regularly comments in the media.

Amna Arshad

Head of U.S. Aviation Regulatory Practice, Special Counsel, Freshfields Bruckhaus Deringer

Mdm. Amna Arshad is Special Counsel in Freshfields Bruckhaus Deringer Washington, DC office focusing on regulatory counseling, commercial aviation transactions and litigation. 

With more than 10 years of diverse experience in the public and private sectors, Amna has represented major US and foreign passenger and cargo air carriers and leading aviation-related entities including airports, aerospace manufacturers, travel distribution clients, drone operators, and corporations in a variety of federal regulatory, commercial, and litigation matters.

As an experienced advisor, Amna counsels private companies across a wide range of matters such as enforcement/litigation, investigations, route proceedings, rulemakings, antitrust/competition, international law, advertising, consumer protection, obstruction evaluation, economic/licensing matters, and regulatory due diligence on mergers and acquisitions involving aviation interests. Amna has also helped businesses navigate the challenging regulatory landscape of unmanned aircraft systems (UAS) and new and emerging technologies prior to and following the passage of Part 107, the regulations governing commercial UAS operations.

Amna spent nearly 6 years in the Office of Aviation Enforcement & Proceedings at the US Department of Transportation, where she was responsible for the enforcement of a variety of aviation consumer protection, licensing and civil rights matters. She drafted federal regulations and guidance materials, led regular investigations and audits of foreign and domestic airlines and ticket agents, negotiated consent decrees, and reviewed foreign conflict of laws waiver requests.

Michael Gill

Director of Legal Bureau, International Civil Aviation Organisation (ICAO)

Mr. Michael Gill is a UK and French national. He was appointed as Director, Legal Affairs & External Relations Bureau at ICAO in September 2021.

From 2013 until this year, he served in the dual roles of Director, Aviation Environment at the International Air Transport Association (IATA) and Executive Director of the Air Transport Action Group (ATAG) in Geneva. From 2007-2013, he was Senior Legal Counsel in IATA, supporting its external affairs portfolio. Before joining IATA, Michael was an aviation lawyer in private practice in London and Paris, acting for airlines and their insurers.

He holds law degrees from King’s College, London and the Sorbonne University in Paris, as well as a Master’s degree from the University of Edinburgh. He is admitted as a Solicitor in England & Wales and an Avocat in France.

Michael is a Fellow of the Royal Aeronautical Society and former Chairman of its Air Law Group.

Professor Emeritus Dato’ Dr. Sothi Rachagan

MAVCOM Consumer Protection Committee Member

Professor Emeritus Dato’ Dr. Sothi Rachagan is the Vice Chancellor of Nilai University. Prior to this he has served as Dean of the Faculty of Law, University of Malaya and as Vice Chancellor of Perdana University. Prof. Dato’ Sothi holds a B.A. (Malaya), Post-Grad Dip Arts (Otago), M.A (Otago), LL M (Bristol) and PhD (London). He is a Barrister-at-Law (Lincoln’s Inn) and Advocate and Solicitor of the High Court of Malaya.

He has been a Commissioner of the Malaysia Competition Commission (MyCC) and Chairman of its Working Committee on Advocacy since the inception of the MyCC in 2011.

Professor Emeritus Dato’ Dr. Sothi serves on the United Nations Trade Conference on Trade and Development (UNCTAD) International Expert Panel on Consumer Protection. He has over the years worked closely with the Competition Law and Policy and Consumer Protection Branch of UNCTAD and drafted the consumer and competition laws of several developing and less developed countries. He wrote the original version of the UNCTAD Consumer Protection Manual and did its Review of Alternative Dispute Resolution Mechanisms. He also served as the Chair of the UNCTAD Working Committee on Financial Services for the revision of the UN Guidelines on Consumer Protection. He was the Alternate Head of Delegation for Malaysia for the First Intergovernmental Group of Experts on Consumer Protection and Policy 17 – 18 October 2016 organised by UNCTAD in Geneva.

He is a member of the Advisory Panels of Consumer and Competition Law Centres of several universities and is a past-president of the International Association of Consumer Law.

Professor Emeritus Dato’ Dr. Sothi has published widely and presented papers and keynote addresses on environmental, human rights, competition, and consumer and election laws.

Mohideen Abdul Kader

President, Consumer Association Penang (CAP)

Elected as president of CAP since 2019, superseding CAP’s former president, S.M. Mohamed Idris. CAP is a grassroots non-profit, civil society organisation based in Malaysia, established in 1969 to promote critical awareness and action among consumers in order to uphold their rights and interests. CAP’s activities are conducted from its office in Penang, engaging in education, community mobilisation, research, advocacy, training and publication.

Mohideen is a passionate and outspoken leader of CAP who is often pro-active in urging the government, policy makers and corporations and agencies to respond to the needs of consumers. He has written numerous opinion pieces in the media to express his views on various matters pertaining to consumers’ rights and needs.

Tan Sri Bashir Ahmad

Asia-Pacific Regional Advisor of Airports Council International (ACI) World Governing Board

YBhg. Tan Sri Bashir Ahmad currently holds the role of Asia-Pacific Regional Advisor, Airports Council International (ACI) World Governing Board and advisor to India-based GMR Airports. Following a distinguished 29-year airline career, he served the Malaysian Ministry of Transport as Aviation Advisor before moving to lead Malaysia Airports as CEO for 11 years. YBhg. Tan Sri was President of the ACI Asia-Pacific Regional Board from 2010 through 2014 and subsequently was Immediate Past President until May 2022.

YBhg. Tan Sri joined the aviation industry in 1972 as a Management Trainee in the then newly formed Malaysia Airlines. He worked in Malaysia Airlines for 29 years in various management positions of Director of Corporate Planning, Commercial Director and Executive Vice-President Airline.

In 2001, he joined the Government as Aviation Advisor to the Ministry of Transport.

In 2003, he joined Malaysia Airports where he served as CEO for 11 years until 2014 and then as Advisor to the Board for 3 years until 2017.

Ridha Aditya Nugraha

Air and Space Law Studies, Universitas Prasetiya Mulya Indonesia

Ridha Aditya Nugraha teaches Air and Space Law Studies at International Business Law Program, Universitas Prasetiya Mulya, Indonesia. In 2019-2020, he was engaged as ASEAN Passenger Protection Support Expert at the EU-EASA ARISE Plus Civil Aviation Project in ASEAN. Before joining academia, he worked with a Jakarta-based law firm, a Dutch low-fare airline, and a Danish international consulting firm. He has also an experience with a Singapore-based aviation consultant. He holds graduate degree from International Institute of Air and Space Law, Universiteit Leiden; and undergraduate degree from Faculty of Law, Universitas Indonesia.

Stefano Baronci

Director General of Airports Council International (ACI) Asia-Pacific

Mr. Stefano Baronci is the Director General of Airports Council International (ACI) Asia-Pacific, an association representing the interests of airports in Asia Pacific and the Middle East. Appointed in December 2019, Mr. Baronci is responsible for driving and executing the strategic plan of the association and overseeing a team of professionals at the Regional Office based in Hong Kong.

Mr. Baronci has 22 years of analytic and representational experience at national and international levels in the aviation sector, representing both airport and airline industries. He is very familiar with the ACI community, having previously served as the Director of Economics at ACI World in Montreal and Senior Policy Manager at ACI Europe in Brussels. He has also served as Secretary General of Assaeroporti, the Italian airport operators association, and Assistant Director and ATM Infrastructure Expert at the International Air Transport Association (IATA).

Mr. Baronci, a native of Italy, holds an Executive MBA from Warwick University in the United Kingdom and graduated with a Law degree from La Sapienza University in Rome, Italy. He is married with two children.

Freda Liu

Broadcast Journalist

A powerhouse communicator and connector, Freda Liu is a global speaker, author, broadcast journalist, emcee, moderator and trainer. She believes in the concept of revolving to evolve; a journey she personally embodies and imparts to others through her books and her work.

Freda has written six books namely “Life’s a Stage – Stories Of An Empowered Life, “PR Yourself” “Shake & Spear Your Business: The Romeo & Juliet Way,” & “Everybody Loves Ray” (biography), “Bursting Fixed Mindsets” and “In Your Skin.”

As a business broadcast journalist, she has conducted close to 10,000 interviews with thought leaders like Simon Sinek, Nobel Peace Prize Winner Muhammad Yunus of Grameen Bank, Former Prime Minister of Finland Alexander Stubb, author Stephen Covey, to former GE CEO Jack Welch.

Freda is highly sought after as a moderator, emcee and trainer having worked with Fortune 500 companies. Some of her awards include the ASEAN Rice Bowl Awards for Malaysia Startup Journalist Of The Year and the Kanebo Exceptional Award for Voice and Outstanding Graduate by the Malaysian Australian Alumni Council.

A big believer in social enterprises having come up with her series of videos and the judge for Chivas Regal’s The Venture programme. An inspirational spokesperson for sustainability, Freda is also a World Vision Malaysia advocate for WASH (Clean Water & Sanitation). In addition, she’s an ambassador for Women of Global Change KL Chapter and Ocean Hero Conservation and a business mentor for the Cherie Blair Foundation for Women.

Majoring in Marketing with a Bachelor of Business from University of Southern Queensland, she has recently completed a Postgraduate Diploma in Design Thinking and is certified as a Futurist by The Futurist Institute. She is a member of the National Association of Women Entrepreneurs Malaysia and the Malaysian Association of Professional Speakers.

Peter Alawani

Chief Economic Regulatory Framework Section, Air Transport Bureau, International Civil Aviation Organisation (ICAO)

Peter Alawani is the head of the Economic Regulatory Framework Section, Air Transport Bureau, International Civil Aviation Organisation (ICAO).

Mr. Alawani has over 30 years’ experience in the field of Economic Regulations in Civil Aviation. Before joining ICAO in 2015, he served as General Manager, Air Transport Operations, Nigerian Civil Aviation Authority, where he organised several international and regional conferences, assisted in the negotiation of more than thirty-five Bilateral Air Services Agreements between Nigeria and other Countries, granted operating authorisation to several foreign carriers, as well as participated in the development on Part 19 – Consumer Protection Regulations, Nigeria Civil Aviation Regulations.

He holds two Masters Degrees in Business Administration and Public Administration and has over the course of his career, received various trainings in air transport economics, aviation law, Consumer protection, airport, airline and air navigation management. He has served in several international Committees and Panels including the ICAO Committee on Aviation Environmental Protection (CAEP) and the Air Transport Regulatory Panel (ATRP).

His is presently responsible for updating and keeping current, ICAO’s Policy and Guidance Materials on Economic Regulation of International Air Transport and infrastructure management, including the issues of Consumer Protection. He serves as Secretary of the Air Transport Regulatory Panel (ATRP) and he is manager of the ICAO Air Services Negotiation (ICAN) Event among other responsibilities.

Olivier Waldner

Deputy Head of Unit Passenger Rights, Directorate General for Mobility and Transport European Commission (EU)

Olivier Waldner has over 35 years of experience in the field of transport. He began his career in 1987 in the toll motorways sector in France before joining the European Commission in 1989. In particular, he contributed to the development of trans-European transport networks and intelligent transport systems. For the last 20 years he has been familiar with air transport and the aviation industry

After September 11, he moved to aviation security and set up an aviation security inspection programme for the European Union. He then contributed to the optimization of the European air traffic management system. Since 2018 he has been in charge of the European Union’s passenger rights regulatory framework in the air sector as well as other modes of transport.

Under his leadership, an international seminar on air passenger rights was held in Brussels in May 2019, a seminar participated by the EU Member States and industry together with ICAO and a dozen of other leading states in the field of consumer protection, including Malaysia represented by MAVCOM.

Olivier holds a master’s degree in law and public administration from the Paris University, France.

Pushpalatha Subramaniam

Director of Consumer Affairs, Malaysian Aviation Commission (MAVCOM)

Mdm. Pushpalatha Subramaniam heads the Consumer Affairs Department in MAVCOM. In 2015, Pushpa was part of the establishment on the Malaysian Aviation Commission for Malaysia. She has been instrumental in establishing the first Malaysian Aviation Consumer Protection Code (MACPC) in 2016 in Malaysia, a regulation to protect travellers in the civil aviation industry.

Under her leadership, she had led the implementation of various consumer awareness and education initiatives, empowering travellers with information on their travel rights under the MACPC. In addition, her team has consistently achieved more than 90 per cent resolution of consumer complaints since the first year of MAVCOM’s operation.

Pushpa also leads the development of the Airports Quality of Service (QoS) Framework and oversees the implementation of the Framework with the aim of enhancing passenger’s convenience and comfort, more importantly ensuring efficiencies at airports in Malaysia. The QoS has been implemented at both the terminals at KLIA and work is still in progress for other airports in Malaysia.

Prior to this, she was the Senior Vice President in charge of customer experience in Malaysia Airlines (MAS) and later, Head of Customer Experience with Standard Chartered Malaysia.

Pushpa has more than 27 years of experience in the airline industry with niche expertise in managing consumer affairs. Pushpa holds a Bachelor’s in Business Administration (BBA) degree from the Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), Australia. She also spent five years on the Board of the Worldwide Airline Customer Relations Association (WACRA) and is a member of the International Aviation Women’s Association (IAWA).

Soukkhongthong Voraphet

Director of Air Transport Division, Department of Civil Aviation of Laos PDR

Mr. Voraphet has 10 years working experience in the aviation industry.

In 2019, he earned his Advanced Master in Air Transport Management and Specialised Executive Master of Air Transport Management having completed his thesis on ‘Challenges and Opportunities to develop Air Transport in the Lao PDR’.

Vinoop Goel

Asia-Pacific Regional Director of Airports & External Relations, International Air Transport Association (IATA)

Vinoop Goel is the Asia-Pacific Regional Director of Airports & External Relations for the International Air Transport Association (IATA). He is based at their Asia-Pacific regional office in Singapore. Vinoop leads a team that is responsible for all IATA’s activities in the Asia-Pacific region relating to Airports including Infrastructure development, Passenger Facilitation, Cargo and Security. In addition to this, Vinoop also heads the Member and External Relations department for the region that is responsible for Sustainability, Government Regulations and Aviation policy matters.

Vinoop has a degree in Computer Science and Engineering from India Institute of Technology (IIT), Delhi in India. He has more than 3 decades of aviation industry experience including a 14-year stint in Japan and has been with IATA since 2005.

Saravanan Thambirajah

Chief Executive Officer, Federation of Malaysian Consumers Associations (FOMCA)

A prominent consumer activist spearheads several consumer bodies in the country, namely as the Chief Executive Officer of the Federation of Malaysian Consumers Associations (FOMCA), the umbrella body of consumer organizations in the country;  the Director of Education and Research Association for Consumers (ERA Consumer Malaysia), an organization that conducts research, documentation and capacity building activities towards  building self-reliant, empowered communities; and is the Chief Executive Officer of the National Consumer Complaints Center (NCCC), which acts as a one-stop avenue for consumer grievances in Malaysia.

 


Mohd Shafiq Salleh

Pengurus, Pembangunan Penerbangan
  • Shafiq telah berkhidmat dalam Unit Pembangunan Penerbangan MAVCOM, di mana beliau pernah mengetuai dan membangunkan rangka kerja pemantauan industri penerbangan komersial di Malaysia.

  • Beliau juga merupakan ahli utama dalam pembangunan rangka kerja caj aeronautik yang merupakan suatu model pembiayaan bagi industri lapangan terbang Malaysia. Beliau telah memainkan peranan penting dalam pembangunan model rangka kerja tersebut.

  • Shafiq juga mempunyai pengalaman yang mendalam, melebihi 8 tahun dalam penyelidikan dan analisis ekuiti, pemodelan kewangan, serta pengurusan dana.

  • Beliau kini sedang meneruskan pengajian beliau dalam Sarjana Kewangan di Cambridge University yang dijadualkan untuk tamat pada bulan September 2022. Shafiq juga telah memperoleh Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Pemasaran Dengan Multimedia kelas pertama dari Universiti Multimedia.

Shafiq adalah Alumni MAVCOM yang telah berkhidmat di Suruhanjaya sehingga Mac 2020.