Pilih satu Halaman

Tentang Kami / Kenali Staf dan Alumni Kami

Kenali Staf dan Alumni Kami


Abdul Kadir Mohamed Abd Salam

Penolong Pengarah, Kewangan, Perkhidmatan Korporat
 • Kadir merupakan sebahagian daripada pasukan perintis MAVCOM yang terlibat dalam penubuhan Suruhanjaya pada tahun 2016. Beliau telah menyumbang kepakaran beliau dengan menubuhkan infrastruktur operasi, mendapatkan geran pelancaran serta membangunkan polisi dan prosedur dalaman Suruhanjaya.
 • Di MAVCOM, Kadir menyelia dan mengawal pengurusan kewangan Suruhanjaya, termasuk pelaksanaan pengutipan Caj Pengawalseliaan (RSC) sebagai sumber pendapatan utama bagi Suruhanjaya. Beliau juga menyediakan dan menyemak pelan perniagaan tahunan, belanjawan serta KPI korporat bagi MAVCOM.
 • Sebelum menyertai MAVCOM, Kadir mengendalikan pelaporan pengurusan serta analisis prestasi di CIMB Group dan telah melaksanakan perkhidmatan audit serta khidmat nasihat kewangan di PricewaterhouseCoopers (PwC) Malaysia.
 • Kadir merupakan ahli Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dan beliau memiliki BA dalam Perakaunan dan Pengurusan Kewangan dari University of Sheffield, United Kingdom.Adam Ahmad Abdullah

Ekonomi, Pengurus Kanan
 • Adam mempunyai pengalaman selama 12 tahun dalam penganalisisan ekuiti, penyelidikan ekonomi, serta pembangunan model dan ramalan kewangan.
 • Setelah memperolehi ijazah kelas pertama dari Imperial College London dalam Pengurusan Gunaan Perniagaan, beliau merupakan ahli unit yang membangunkan pelan-pelan induk bagi bahagian pengurusan aset untuk suatu pengurus unit amanah yang besar di Malaysia serta untuk unit amanah tersebut secara keseluruhannya.
 • Adam juga telah menerbitkan beberapa laporan dwi-tahunan mengenai prospek industri penerbangan awam Malaysia.

Adam adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Disember 2020.Adeline Ong May Lin

Komunikasi, Timbalan Pengarah
 • Adeline seorang pakar komunikasi yang mempunyai pengalaman selama 25 tahun dalam bidang media dan perhubungan awam. Beliau kini mengetuai unit Komunikasi di MAVCOM, di mana beliau merancang dan melaksanakan strategi penentuan posisi (positioning) Suruhanjaya serta menguruskan inisiatif-inisiatif berkenaan media dan pihak berkepentingan MAVCOM.
 • Sebelum menyertai Suruhanjaya, beliau merupakan Naib Presiden bagi Unit Hal Ehwal Korporat di Citibank Malaysia, di mana Adeline bertanggungjawab untuk mengendalikan hal ehwal Korporat Kewarganegaraan serta Hubungan Media.
 • Di tiga organisasi yang beliau pernah berkhidmat sebelum ini, Adeline mempunyai pengalaman dalam menubuhkan unit media, di mana beliau telah menyediakan hala tuju strategik dan memastikan penyesuaian mesej bagi bahan-bahan komunikasi serta pelabur. Selain dari Malaysia, Adeline juga berpengalaman dalam sektor swasta dan awam di negara-negara serantau.
 • Sebagai bekas penulis di akhbar Business Times dan The Edge Financial Weekly, beliau telah mendapat pendedahan di taraf antarabangsa sebagai seorang penulis bebas yang bertempat di Sepanyol. Adeline telah memenangi pelbagai anugerah seperti Anugerah Chevening oleh Suruhanjaya Tinggi Britain, serta diberikan biasiswa oleh Kementerian Luar Negara Itali bagi kajian beliau dalam Bahasa Itali. Adeline juga telah menyertai program Pertukaran Tempat Pelajaran Berkumpulan ke Afrika Selatan bersama Rotary International.

Adeline adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga November 2020.Aiman Izuan Othaman

Hal Ehwal Pengguna, Eksekutif
 • Aiman pernah menyandang jawatan sebagai Penolong Pensyarah di Management and Science University (MSU). Sebelum menjadi pensyarah, beliau telah menjadi guru pengganti di sebuah sekolah untuk Orang Asli.
 • Sebelum beliau mengajar, Aiman pernah dianugerahkan sebagai Pelajar Terbaik bagi semua Program Ijazah yang disenaraikan di bawah Sekolah Pengajian dan Sains Sosial di MSU. Aiman mempunyai Diploma Pendidikan (TESL) dan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (TESL) (Kepujian) dari universiti yang sama.
 • Seorang ketua semulajadi, beliau pernah dilantik untuk menjadi Presiden kelab TESL dari 2016-2017, malah dipilih sebagai Pengarah bagi projek Hop-On Hop-Off untuk kelab tersebut.

Aiman adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Jun 2020.

 Ashvinder Singh

Ekonomi, Timbalan Pengarah
 • Ashvinder pakar dalam sektor Ekonomi di MAVCOM dan merupakan bekas penganalisis risiko di PETRONAS.
 • Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam Ekonomi dan Kewangan dari ‘Universiti Nottingham’ (Kampus Malaysia) serta Ijazah Pascasiswazah dalam Sains Politik and Ekonomi Politik dari ‘London School of Economics’.
 • Beliau dianugerahkan “distinction” untuk disertasi Mastersnya pada demokrasi dan liberalisasi perdagangan di dunia antara 1974 dan 2014.

Ashvinder adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Ogos 2020.Ashween Raj KV Mohan Raja

Kewangan, Perkhidmatan Korporat, Pengurus
 • Ashween mempunyai Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) dan sedang menjalani kursus kualifikasi Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA).
 • Ashween mempunyai pengalaman dalam membangunkan dan menaik taraf Prosedur Operasi Standard (SOP) secara keseluruhan. Beliau juga telah berjaya melaksanakan pengutipan Caj Pengawalselian (RSC) untuk menjana pendapatan Suruhanjaya serta telah membantu menubuhkan fungsi keseluruhan unit Kewangan untuk MAVCOM. Selain itu, Ashween juga bertanggungjawab untuk pengurusan laporan kewangan bulanan, akaun penerimaaan, akaun pembayaran serta perolehan Suruhanjaya.Muhammad Azzim Saiful Azhar

Pengurusan Risiko dan Maklumat, Pengurus Kanan
 • Semasa beliau di MAVCOM, Azzim menyelia pelaksanaan rangka kerja pengurusan risiko di MAVCOM dengan memastikan risiko utama diserlahkan, dijamin dan dikurangkan.
 • Mempunyai lebih dari tujuh tahun pengalaman, Azzim mengkhususkan diri dalam pengurusan risiko dan penyeliaan pasaran modal di Malaysia, termasuk pembangunan rangka kerja dan garis panduan.
 • Azzim menyumbang kepada pembangunan keselamatan siber dan garis panduan mengenai pengendali pasaran yang diiktiraf di pasaran modal. Beliau juga menjalankan penilaian kawal selia pasaran modal Malaysia.
 • Azzim memiliki Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) dan lulus dengan Kepujian Kelas Pertama dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Azzim adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga April 2022.Ch’ng Dao Zhen

Pembangunan Penerbangan, Eksekutif
 • Ch’ng mempunyai pengalaman pengawalseliaan dalam industri pasaran modal dan penerbangan.
 • Setelah menamatkan pengajian beliau dengan pengkhususan dalam bidang Ekonomi, serta memperoleh kelulusan bagi kesemua tahap peperiksaan Juruanalisis Kewangan Berkanun (CFA), Ch’ng telah menyumbang kepakaran beliau dalam pembangunan rangka kerja caj lapangan terbang yang pertama di Malaysia. Di samping itu, beliau telah berjaya melobi untuk penyisipan inisiatif-inisiatif utama modal teroka (venture capital) ke dalam Belanjawan negara.

Ch’ng adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Februari 2022.Elena Abdul Rahim

Perkhidmatan Korporat, Setiausaha Eksekutif
 • Elena mempunyai pengalaman selama 16 tahun dalam bidang kesetiausahaan Korporat, terutamanya dalam mengurus hal ehwal serta membuat perancangan teliti bagi pihak Pengurusan Kanan.
 • Beliau juga amat berpengalaman dalam mengurus maklumat sulit dan sensitif, serta efisien dalam pengurusan pentadbiran organisasi secara keseluruhan. Elena juga berkebolehan dalam menjalankan tugasan yang merangkumi pelbagai aliran kerja.Fariz Zulfa Mohd Mustafa

Komunikasi, Pengurus
 • Fariz mempunyai pengalaman selama lima tahun dalam bidang perhubungan awam dan komunikasi korporat, dan telah berkhidmat dalam industri perkhidmatan dan teknologi maklumat. Sebelum menyertai MAVCOM, beliau telah bertugas sebagai pakar perhubungan awam dan komunikasi korporat di DRB-HICOM, Telekom Malaysia dan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB).
 • Beliau mempunyai latar belakang profesional dalam bidang media dan komunikasi. Beliau juga merupakan seorang graduan dari New York University (NYU) yang telah diiktiraf dengan kepujian kelas pertama Sarjana Sains (M.S.) dalam bidang Perhubungan Awam dan Komunikasi Korporat.
 • Fariz telah menetap di luar negara selama 12 tahun dan menuntut di pelbagai sekolah antarabangsa di Paris, Dubai, Tokyo dan New York.

Fariz adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Ogos 2021.Fazlin Hassan Naziri

Ekonomi, Pengurus
 • Fazlin mempunyai pengalaman teknikal dan komersial selama 13 tahun dalam pelbagai industri seperti utiliti, telekomunikasi dan penerbangan. Beliau telah mengetuai beberapa projek yang memerlukan input pakar ekonomi mengenai harga tiket penerbangan dan kesalinghubungan udara di Malaysia.
 • Fazlin merupakan graduan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik dari Imperial College London.

Fazlin adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga November 2020.Hana S. Harun

Pembangunan Penerbangan, Pengurus
 • Hana mempunyai pengalaman selama sepuluh tahun dalam industri pelancongan semasa beliau berkhidmat untuk Lembaga Pelancongan Sabah dan selama empat tahun dalam usaha pemuliharaan Borneo dengan World Wide Fund (WWF) Malaysia.
 • Beliau memiliki MHSc. dalam Komunikasi (Perhubungan Awam) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan mempunyai BSc dalam Komunikasi (Pengiklanan) dari New Haven University, Connecticut, Amerika Syarikat.
 • Pencapaian utama beliau termasuk inisiatif Heart of Borneo yang ditandatangani oleh Kerajaan Brunei, Indonesia dan Malaysia. Hana juga telah dipilih untuk mengetuai unit digitalisasi pemasaran dan komunikasi bagi industri pelancongan Sabah. Selain itu, Hana telah menjalankan kerja-kerja publisiti bagi industri penerbangan Sabah dan Sarawak di mana beliau terlibat dalam bidang pengawalseliaan. Di MAVCOM, merupakan sebahagian daripada unit yang mengawasi prestasi pengendali lapangan terbang melalui Rangka Kerja Kualiti Perkhidmatan Lapangan terbang, serta pentadbiran Perkhidmatan Udara Luar Bandar bagi masyarakat di pedalaman Sabah dan Sarawak.Hazman Hafiz

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus
 • Hazman mempunyai pengalaman bekerja selama lima tahun dalam industri penerbangan dan kewangan. Beliau memulakan kerjaya beliau dengan menjadi guru selama dua tahun di sebuah sekolah luar bandar di Malaysia.
 • Pada tahun 2012, beliau telah mendapat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian Kelas Pertama) dari Universiti Malaya. Beliau juga memiliki Diploma Pasca Siswazah Pendidikan dari Universiti Utara Malaysia pada tahun 2014, dan telah menerima Diploma Pengurusan Penerbangan Awam dari International Air Transport Association (IATA) pada tahun 2019.
 • Pada tahun 2013, beliau telah menjadi Felo Teach for Malaysia. Beliau juga merupakan pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam.Intan Nadia Jalil

Ekonomi, Timbalan Pengarah
 • Nadia menerajui projek yang menjangka masa dua tahun untuk membangunkan Pelan Induk Ekonomi yang pertama buat Sektor Penerbangan Awam Malaysia untuk Kementerian Pengangkutan Malaysia (MoT). Pelan Induk tersebut menyediakan hala tuju strategik bagi peraturan dan pembangunan ekonomi sektor penerbangan Malaysia.
 • Nadia juga menyertai forum antarabangsa seperti keahlian Kumpulan Kerja Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), yang bertanggungjawab untuk mengemas kini Manual Ekonomi Organisasi Perkhidmatan Navigasi Penerbangan, dan Polisi mengenai Caj untuk Lapangan Terbang dan Perkhidmatan Navigasi Udara. Beliau juga terlibat dalam Penasihat Zico Asean 40 Di bawah 40 (2018) – sebagai pengiktirafan untuk “kerja terpuji sebagai pakar ekonomi muda terkemuka di Malaysia.”
 • Sebagai Ahli Ekonomi Bank Dunia dari tahun 2012 hingga 2014, Nadia merupakan salah seorang pengarang Malaysia Economic Monitor, sebuah penerbitan dua kali setahun yang mengkaji perkembangan dan pandangan ekonomi yang terkini, dan juga menganalisis tema struktur jangka panjang. Beliau menyampaikan analisis dan taklimat tentang ekonomi Malaysia kepada pengurusan dan pelanggan Bank Dunia, termasuk Ketua Ekonom dan Pengarah Urusan kepada Bank Dunia.
 • Nadia memegang Ijazah Sarjana dalam Pengajian Dasar Wilayah dan Bandar dari London School of Economics dan Sains Politik pada tahun 2010, BA dalam Ekonomi dari University of Cambridge pada tahun 2003, dan Diploma Pengurusan Penerbangan Awam dari Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) pada tahun 2018.

Nadia adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Mac 2020.Jamie Tham Hui Xin

Pengurusan Risiko dan Maklumat, Pengurus Kanan
 • Jamie seorang graduan dari Universiti Malaya (UM) dalam Ekonomi dan Profesional Kesinambungan Perniagaan yang disahkan (CBCP) serta Pengurusan Projek Profesional (PMP).
 • Beliau mempunyai lebih dari 8 tahun pengalaman dalam tadbir urus, pengurusan risiko dan perancangan strategik di seluruh organisasi multinasional dan kerajaan termasuk Penerbangan, Minyak & Gas dan Sektor Penjagaan Kesihatan.
 • Jamie membangun dan melaksanakan keseluruhan tadbir urus risiko, rangka kerja pengurusan risiko serta metodologi yang sejajar dengan piawaian ISO 31000 dan standard COSO dalam beberapa organisasi. Beliau merancang untuk mendapatkan dan memulihkan semula perkhidmatan penjagaan kesihatan dan tapak-tapak untuk komuniti semasa kebakaran hutan zon utara Alberta, Kanada pada 2019. Jamie juga menganalisis dan menyelaras perancangan strategik untuk menyusun semula perbelanjaan modal dan operasi dalam menyokong agenda korporat.

Jamie merupakan seorang Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga November 2018.Karen Leiking

Pembangunan Penerbangan, Pengurus Kanan
 • Dengan pengalaman beliau selama 24 tahun dalam industri penerbangan dan pelancongan, kepakaran Karen melibatkan beliau di dalam unit pengurusan krisis di Malaysia Airlines, di mana beliau telah bertanggungjawan untuk penghasilan dan pengawalan buku log bagi Pusat Operasi Kecemasan Malaysia Airlines (EOC) semasa kejadian MH370 dan MH17. Semasa beliau di Malaysia Airlines, beliau juga telah dilantik sebagai Pengurus Projek bagi program kesediaan operasi pesawat “Entry into Service (EIS)”.
 • Disebabkan pengalaman beliau yang luas, beliau telah dipilih untuk menjadi Pengarah Projek di Pejabat Pengurusan Penstrukturan (RMO) untuk Malaysia Airlines. Beliau juga telah menguruskan pelaksanaan pelbagai inisiatif yang menyokong Pelan Pemulihan Perniagaan dan Pelan Transformasi Perniagaan di Pejabat Pengurusan Turnaround (TMO) bagi organisasi tersebut.
 • Memandangkan beliau menerajui pelbagai projek yang berkaitan dengan komuniti di Sabah dan Sarawak, rangkaian profesional Karen turut melibatkan pihak berkepentingan dalam industri pelancongan termasuk Pemimpin Komuniti luar bandar berhubung program Perkhidmatan Luar Bandar (RAS). Beliau juga telah berjaya menyelaraskan aktiviti pemasaran bagi negeri Sabah di pelbagai pameran perdagangan dan perjalanan antarabangsa – terutamanya di dua pameran pelancongan terbesar dunia, iaitu International Tourismo Borse (ITB) di Berlin dan World Travel Market (WTM) di London, United Kingdom.
 • Karen memiliki Sarjana Muda Sains dalam Pentadbiran Perniagaan (BSBA) dalam bidang Pengurusan Industri Pelancongan dari Hawaii Pacific University.Kelly Low

Pembangunan Penerbangan, Timbalan Pengarah
 • Semasa beliau di MAVCOM, Kelly merupakan sebahagian daripada unit yang membangunkan perundangan utama industri penerbangan termasuk perundangan bagi Lesen dan Permit Perkhidmatan Udara, Lesen Aerodrom, Lesen Pengendalian Darat serta peruntukan Hak Trafik Udara.
 • Kelly juga telah membangunkan dan melaksanakan rangka kerja sistematik yang menggariskan kriteria dan garis panduan bagi penerbitan lesen dan permit.
 • Kelly merupakan graduan Kejuruteraan dan Bahan Kimia dari Auckland University. Beliau mempunyai pengalaman yang melangkaui 18 tahun dalam industri penerbangan yang meliputi pelbagai aspek industri tersebut seperti kejuruteraan, operasi penerbangan dan lapangan terbang, serta hal-ehwal perundangan di pelbagai negara termasuk New Zealand.
 • Beliau pernah bekerja untuk Kumpulan AirAsia dan Air New Zealand Engineering Ltd.

Kelly adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Oktober 2018.Leong Chuo Sheng

Pembangunan Penerbangan, Pengurus Kanan
 • Sebahagian daripada bahagian Pembangunan Penerbangan, Sheng mengawasi Hak Trafik Udara, Filing Perkhidmatan, Pelesenan Ekonomi dan Obligasi Perkhidmatan Awam. Beliau juga pernah berkhidmat dengan Persatuan Asia Pacific Airlines (AAPA) dan Korean Air sebagai pakar Hal Ehwal Industri dan sebagai pegawai Pemasaran Penumpang.
 • Sheng juga telah menerbitkan karya bertajuk, “Attitudes and Behaviours as Explanatory Variables to Airport Leakage” dan membentangkannya di Tahunan kedua Pendidikan dan Simposium Penyelidikan – Persatuan Industri Penerbangan di New Zealand, dari 28 hingga 29 Julai 2010.
 • Sheng mempunyai Sarjana Sains (MSc) dalam Pengurusan Pengangkutan Udara dari Cranfield University, United Kingdom. Sebelum ini, beliau merupakan graduan dari Universiti Massey di Palmerston North, New Zealand, memperolehi Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Penerbangan (Kepujian) dalam Pengurusan Penerbangan dengan Kepujian Kelas Pertama.Melati Abdul Hamid

Ekonomi, Timbalan Pengarah
 • Di MAVCOM, Melati memberi tumpuan kepada undang-undang persaingan dan ekonomi, rundingan perjanjian perkhidmatan udara antarabangsa, serta undang-undang dan penyelidikan dasar. Beliau mengetuai kajian komprehensif mekanisme subsidi udara Perkhidmatan Luar Bandar dengan matlamat untuk menyampaikan obligasi kewajipan perkhidmatan awam di Sabah dan Sarawak dengan cara yang paling cekap dan berkesan.
 • Sebelum menyertai MAVCOM, Melati mempunyai lebih daripada lapan tahun pengalaman dalam Jabatan Peguam Negara, mengendalikan perkara yang berkaitan dengan undang-undang antarabangsa awam, perjanjian perdagangan bebas dan rundingan pelaburan dua hala, penyelesaian pertikaian domestik dan antarabangsa, undang-undang perlembagaan, undang-undang persaingan dan keadilan jenayah.
 • Melati seorang graduan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dengan Kepujian Kelas Pertama pada tahun 2006. Beliau kemudiannya lulus dari Harvard Law School memperoleh Master of Laws pada tahun 2007. Beliau kemudian memperoleh Diploma Pascasiswazah Ekonominya untuk Undang-Undang Persaingan pada tahun 2019 dari King’s College London. Melati mengamalkan undang-undang di New York sejak tahun 2010.
 • Melati telah memperolehi anugerah berprestij sepanjang kariernya. Pada tahun 2014, beliau telah dibentangkan dengan Pingat Perkhidmatan Cemerlang oleh Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Pada tahun 2009, 2010 dan 2013, beliau menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dari Jabatan Peguam Negara Malaysia. Beliau memperoleh biasiswa Fulbright dari 2006 hingga 2007 serta Anugerah IIUM Gold untuk Kecemerlangan Komprehensif pada tahun 2006. Melati dianugerahkan sebagai Oralist Terbaik dalam Pusingan Kejuaraan Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition di Washington D.C., Amerika Syarikat, pada tahun 2005.

Melati adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Februari 2021.Mohamed Sathik Ali Mohd Meera

Pembangunan Penerbangan, Pengurus Kanan
 • Sathik pakar dalam hal ehwal penerbangan dan peraturan, mempunyai lebih daripada 19 tahun pengalaman mendalam merentasi penerbangan komersial, operasi syarikat penerbangan, jaminan kualiti dan peraturan.
 • Beliau mengetuai pembangunan portal e-pelesenan dan pemantauan e-mel yang pertama di Malaysia pada platform salesforce.com untuk industri penerbangan tempatan selama enam bulan dan dalam anggaran bajet yang disediakan.
 • Sathik juga menjalankan pemeriksaan jaminan kualiti mengenai operasi dan proses penerbangan serta mencadangkan penambahbaikan proses sistemik.
 • Beliau mempunyai pengalaman melakukan penilaian ekonomi untuk pengeluaran lesen komersial dan Hak Trafik Udara untuk penyedia perkhidmatan penerbangan di Malaysia dan mencapai KPI kurang dari 90 hari yang diproses pada tahun 2019.
 • Sathik merupakan seorang graduan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).Nafisah Abdul Nasir

Pembangunan Penerbangan, Pengurus
 • Nafisah adalah mahir dalam memastikan pelan operasi dilaksanakan dengan baik dan mempunyai pengalaman lebih daripada 15 tahun dalam operasi penerbangan komersial, terutamanya dalam bidang jadual dan perancangan rangkaian, serta proses permit pendaratan penerbangan.
 • Beliau mempunyai pengetahuan mendalam tentang market intelligence dan alat analisis seperti sistem PC Airflite oleh SABER (alat penjadualan) dan AirportIS oleh Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).
 • Nafisah memiliki BBA (Kepujian) dalam Kewangan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, Diploma Analisis Pelaburan dari UiTM, Johor, dan Diploma Pengurusan Penerbangan dari Pusat Latihan IATA.Norzahin Mazlee

Komunikasi, Pengurus Kanan
 • Zahin mempunyai pengalaman selama lebih lapan tahun bekerja dan mengetuai berbagai inisiatif dalam spektrum pemasaran dan komunikasi merentas industri seperti penjagaan kesihatan, perbankan dan maritim.
 • Beliau ditugaskan menjadi penjaga laman web MAVCOM dan telah menghasilkan tiga Laporan Tahunan untuk MAVCOM.
 • Zahin terpilih di kalangan rakan sebaya untuk memasuki Program Fast Track untuk Sarjana Muda Pengiklanan (Kepujian) di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, di mana beliau lulus dengan Kepujian Kelas Pertama dan menerima Anugerah Naib Canselor.
 • Beliau juga menguruskan pelbagai acara yang melibatkan pihak berkuasa pengangkutan, termasuk penyelarasan empat upacara konvokesyen untuk Malaysian Maritime Academy Sdn. Bhd.Nur Hazira Md Alimuddin

Perkhidmatan Korporat, Eksekutif
 • Hazira bertanggungjawab untuk mentadbir pelan pampasan dan faedah, rekod gaji dan pekerja, dan membantu proses pentadbiran dan operasi Sumber Manusia secara keseluruhan dalam MAVCOM.
 • Hazira memegang Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Malaya dan telah dianugerahkan Anugerah Pegawai Kadet Keseluruhan Terbaik untuk Angkatan Laut Unit Latihan Pegawai Rizab Universiti Malaya (ROTU) pada tahun 2016.
 • Beliau juga ditugaskan sebagai Pemangku Rizab Sukarelawan Tentera Laut Diraja Malaysia (RMNVR) oleh Yang Mulia, Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, yang mewakili Yang di-Pertuan Agong pada Majlis Pentauliahan Diraja ke-35 ROTU Cadet Pegawai pada tahun 2016.Rosida Ismail

Rosida Ismail, Pengurus Kanan
 • Rosida mempunyai lebih dari 14 tahun pengalaman dalam mempercepatkan strategi spektrum awam yang luas, penggubalan dasar serta kerajaan dan fungsi untuk penglibatan pihak berkepentingan. Beliau pakar dalam mendapatkan pembeli dari cawangan eksekutif dan perundangan, pengawal selia berkaitan penerbangan serta pembuat keputusan peringkat tertinggi, ditambah pula dengan kemahiran perundingan yang luar biasa dan ketajaman pengurusan projek. Beliau juga dikenali untuk pengalaman pengucapan yang fasih. Rosida mempunyai rangkaian profesional yang luas dengan korps diplomatik global, pengawal selia penerbangan awam, pemain industri serta Menteri dan pembuat undang-undang.
 • Rosida lulus dengan BSc. dalam Sains dari Universiti Malaya, Kuala Lumpur. Beliau memperoleh Diploma Ijazah Pascasiswazah dalam Pengurusan Awam dari Institut Tadbiran Awam Kebangsaan (INTAN), dan lulus dengan MSc. dalam Pengurusan Pengangkutan Udara dari Cranfield University, London, United Kingdom.
 • Rosida telah dianugerahkan Senarai Dekan oleh Universiti Malaya pada tahun 2006, Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (Excellence Award) oleh Kementerian Pengangkutan (MoT) pada tahun 2008, dan Hadiah Latihan Persekutuan (Biasiswa) oleh Kerajaan Malaysia pada tahun 2011 dan 2012.
 • Beliau telah menerbitkan pelbagai jurnal yang merangkumi “The South China Sea: The Struggle for Power – a Book Review – Journal for Diplomacy and Foreign Relations, Kuala Lumpur (2015)”, “ASEAN Open Skies – Aviation Development in 2015: Blue of Cloudy Skies? – Annals of Air and Space Law: Vol XL (2015), McGill University (2016)”, “Collaborating to open the skies with China – challenges and opportunities – European Journal of Comparative Law and Governance (2017)”, dan “The skies the limit! Open skies with limitation – European Journal of Comparative Law and Governance, Vol 4, Issue 1 (2017)”.

Rosida adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga September 2020.Saiful Bakhtiar Osman

Teknologi Komunikasi dan Maklumat , Pengurus
 • Saiful mempunyai lebih daripada 19 tahun pengalaman dalam Keselamatan IT, pengurusan pusat data, pelayan dan rangkaian, pengurusan projek, pembangunan aplikasi, piawaian IT dan amalan terbaik.
 • Beliau adalah Pengurus Keselamatan Maklumat yang sah (CISM), Microsoft Certified System Administrator (MCSA), dan ITIL Certified Practitioner (v2 dan v3). Dalam Pengurusan Projek, beliau adalah Pengurus Projek PRINCE2 yang Bertauliah dan Master SCRUM yang Disahkan (metodologi pengurusan projek Agile). Saiful juga merupakan ‘Teknologis Siswazah’ yang disahkan di bawah Lembaga Teknologis Malaysia [Akta 768] dan Ahli Berdaftar Persatuan ICT Kebangsaan (PIKOM).
 • Saiful terlibat dalam pelbagai forum termasuk panelis untuk forum “Cybersecurity, IT Assurance & Governance (CIAG)” di 2019. Pada tahun 2018, beliau menjadi panelis di Sidang Kemuncak CIO Asia-Malaysia 2018 yang dianjurkan oleh Dot Connector di Shanghai, pembicara di IDC “Business Innovation Forum” dan di IDC “CIO Summit 2018”. Pada tahun 2017, beliau telah dilantik sebagai moderator di IDC “CIO Summit 2017” dan juga di CIO Asia “CIO Conference 2017”.
 • Saiful memegang Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kepujian) dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Utara Malaysia (UUM). Pada tahun 2019, beliau dianugerahi Anugerah International Data Group (IDG) Top 50 CIO yang berprestij buat Anugerah Asean dan Anugerah ‘Information Visionary’ buat Sistem Pengurusan Aduan FlySmart (CMS) di Sidang Kemuncak Transformasi Digital IDC.

Saiful adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Februari 2021.Sarah Izzati Seeni Mohamed

Pembangunan Penerbangan, Eksekutif
 • Sarah memiliki Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari Multimedia University dan Sarjana Muda Perdagangan (Perakaunan & Kewangan) dari University of Auckland.
 • Beliau mempunyai pengalaman selama lima tahun sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik di beberapa Kementerian termasuk Unit Kerjasama Awam Swasta Pejabat Perdana Menteri, Kementerian Perdagangan dan Industri, dan Kementerian Pengangkutan Malaysia.
 • Kecekapan terasnya termasuk pengawalseliaan dan hubungan kerajaan, aero-politik, hal ehwal awam, penggubalan dasar, rundingan kontrak dan pengurusan pemegang saham.
 • Sarah membantu membangunkan sistem permohonan permit pendaratan elektronik pertama bagi semua penerbangan memasuki ruang udara Malaysia serta beroperasi ke / dari semua lapangan terbang di Malaysia untuk menyelaraskan proses permit pendaratan di beberapa badan industri berkaitan.

Sarah Izzati adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga September 2020.Sitti Nadhirah Md Rusli

Ekonomi, Eksekutif
 • Sebelum menyertai MAVCOM, Nadhirah adalah Pembantu Penyelidikan Bahagian Perniagaan dan Ekonomi di Suruhanjaya Persaingan Malaysia, dan sebelum itu, beliau adalah seorang pelatih di Institut Penyelidikan Khazanah. Beliau juga merupakan seorang sarjana Shell Malaysia, sebuah program biasiswa yang menyediakan pintu masuk yang unik ke dalam industri tenaga dan membenarkan Nadhirah meneruskan aspirasi pendidikannya.
 • Nadhirah memegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, dan memiliki Ijazah Sarjana Ekonomi dengan Cemerlang dari Universiti Malaya.

Nadhirah adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Julai 2020.Sugumari Pakerysamy

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus
 • Sugumari memiliki Sarjana Muda Undang-Undang dari University of London.
 • Beliau mengkhususkan diri dalam bidang pengurusan dan penyelesaian aduan, jaminan kualiti, serta Analisis Punca Sebenar (Root Cause Analysis).
 • Di MAVCOM, dia adalah sebahagian daripada pasukan hal ehwal pengguna yang membantu resolusi aduan pada purata 95 peratus penutupan kes secara bulanan.
 • Sugumari telah terlibat secara aktif dalam semua kempen kesedaran pengguna untuk sub-jenama pengguna MAVCOM, FlySmart, untuk meningkatkan kesedaran mengenai hak perjalanan udara.Suhunaraj Shanmugam

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus Kanan
 • Suhu adalah pegawai undang-undang yang berpengalaman dengan pengalaman selama 15 tahun dalam industri yang terdiri daripada penerbangan, perkhidmatan kewangan dan industri minyak dan gas. Beliau telah memegang jawatan utama di mana tanggungjawabnya adalah seperti penasihat undang-undang serantau untuk Timur Tengah, Afrika, dan Asia Tenggara.
 • Suhu mengkhususkan diri dalam undang-undang harta intelek, lulus dengan Ijazah Sarjana dari Universiti Leeds, dan mempunyai pengalaman selama sembilan tahun dalam undang-undang harta intelek.
 • Beliau juga mempunyai pengalaman antarabangsa dalam mengendalikan kes-kes penerbangan undang-undang di Mahkamah Keadilan Eropah.Syazlina Musa

Hal Ehwal Pengguna, Eksekutif
 • Diploma Pendidikan Syazlina (Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua) dari Universiti Pengurusan dan Sains, Shah Alam, mendorongnya ke sektor pendidikan, di mana beliau memulakan kerjayanya mengajar Bahasa Inggeris kepada pelajar tempatan dan asing di Sekolah Kebangsaan Shah Alam Seksyen 16 dan Cornel Language Center Sdn. Bhd.
 • Keperibadiannya yang mesra dan mudah didekati menjadikan dirinya sesuai untuk menjadi seorang Pentadbir Barisan Depan di MAVCOM. Beliau kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai Associate dalam unit Hal Ehwal Pengguna, di mana beliau mengendalikan aduan pengguna setiap hari dan terlibat dengan syarikat penerbangan dan lapangan terbang dalam menyelesaikan masalah pengguna.
 • Syazlina sedang mengikuti pengajiannya dalam Sarjana Muda Komunikasi Massa (Kepujian) di Perhubungan Awam dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam dan menyempurnakan program PYP Antarabangsa Baccalaureate (IB) di Sekolah Antarabangsa Paris, Perancis.

Syazlina adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Julai 2020.Thomson Emmanuel Wong Whye Soon

Hal Ehwal Pengguna, Pengurus
 • Thomson memiliki pengalaman selama 7 tahun dalam bidang penjenamaan dan digital, disertai dengan latar belakang ekonomi yang kukuh.

 • Dia telah berjaya menerajui dan mengembangkan jenama FlySmart sehingga ianya dikenali. beliau adalah bertanggungjawab sepenuhnya terhadap sub-jenama untuk pengguna MAVCOM – FlySmart. Sub-jenama FlySmart adalah jenama yang memperjuangkan hak-hak pengguna yang mempunyai isu dalam industri penerbangan. Untuk rekod, dalam tahun 2019, sahaja 60 peratus penumpang di malaysia sedar akan hak mereka jika mereka melakukan sebarang perjalanan udara.

 • Thomson adalah pakar dalam bidang perancangan media digital, strategi perniagaan, strategi dan perancangan media berbayar. Dia juga berjaya menerajui dan juga berjaya mengembangkan banyak kempen digital dan tradisional. Beliau juga telah memenangi beberapa penghargaan untuk kejayaan kempen dan perniagaan.

 • Thomson memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dalam bidang Ekonomi Global dari Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) Malaysia.Wan Yusniza Wan Yahya

Pembangunan Penerbangan, Timbalan Pengarah r
 • Yusniza mengetuai pelbagai inisiatif strategik seperti pembangunan rangka kerja caj aeronautik pertama Malaysia sebagai model pendanaan bagi industri lapangan terbang. Beliau juga mengetuai perundingan dan penglibatan lebih daripada 80 pihak berkepentingan sejak pembangunan awal rangka kerja pada tahun 2017 melalui penerbitan empat kertas perundingan dan rundingan biasa.
 • Yusniza berjaya membuat satu proses penilaian dan menyelia satu pasukan terdiri daripada sepuluh individu dalam penilaian dan pelesenan komersil lebih daripada 70 syarikat. Tambahan pula, beliau memberikan input pakar kepada Kerajaan Malaysia mengenai hal-hal ekonomi dan perdagangan mengenai industri penerbangan.
 • Pemegang Amanah Kewangan Chartered (CFA) sejak tahun 2009, Yusniza juga mempunyai BEng (Hons.) Yang mengkhususkan diri dalam Bahan dengan Pengurusan dari Imperial College, London.

Yusniza adalah Alumni MAVCOM yang bekerja di Suruhanjaya sehingga Julai 2020.Sumathy Jaganatham

Perkhidmatan Korporat, Pengurus Kanan
 • Sumathy kini mengetuai unit Pengurusan Modal Insan di MAVCOM. Beliau mempunyai lebih dari 20 tahun pengalaman di bahagian operasi dan strategik, Pengurusan Sumber Manusia dan Pentadbiran. Beliau juga mempunyai pengalaman luas yang diperolehi dari pelbagai industri seperti perkhidmatan teknologi maklumat, petroleum & gas dan logistik.
 • Sumathy juga adalah merupakan sebahagian daripada pasukan perintis yang terlibat dalam penubuhan MAVCOM pada tahun 2016. Ini termasuklah projek yang menguruskan penubuhan MAVCOM serta menubuhkan pejabat fizikal semasa. Beliau telah memainkan peranan yang penting dalam mengembangkan struktur organisasi dan membantu untuk menyediakan infrastruktur operasi. Selain itu, beliau juga amat aktif dalam usaha pengambilan tenaga kerja baru yang diperlukan oleh MAVCOM.
 • Beliau kini mengawasi keseluruhan bahagian Pengurusan Modal Insan di MAVCOM yang merangkumi dua unit iaitu unit Sumber Manusia dan unit Pentadbiran. Beliau juga menguruskan semua aspek pekerjaan dari segi pengambilan tenaga pekerja hingga ke bahagian persaraan yang merangkumi perancangan tenaga kerja, pampasan dan faedah, pembelajaran dan pengembangan, penghargaan dan pengiktirafan, dan perancangan penggantian untuk seluruh organisasi. Selain itu, beliau mengawasi kecekapan operasi yang berkaitan dengan penyelenggaraan pejabat dan pentadbiran bahagian hadapan.
 • Sumathy adalah merupakan ahli MiHRM, MTUC dan MECA. Beliau mempunyai kelulusan LL.B (Hons) dari London dan disahkan dalam Percukaian Malaysia dan Perancangan Kewangan Korporat Malaysia. Beliau kini sedang melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana di dalam bidang Pentadbiran Perniagaan (MBA).